Jeftiniji tehnički pregled vozila

0
Foto: pixabay.com

Od prvog listopada na snagu bi trebala stupiti izmjena u vidu smanjenja posebne naknade za okoliš, za pet posto i to za sve vrste vozila.

Vozači osobnih vozila sada će, umjesto 35 kuna, plaćati 33,25 kuna.

Vozači kamiona će izdvojiti 24 kune manje, sada 456 kuna, a vozači autobusa plaćat će 304 kune, u odnosu na prijašnjih 320.

Sve je to dio izmjene Uredbe o jediničnim naknadama, korektivnim koeficijentima i pobližim kriterijima i mjerilima za utvrđivanje posebne naknade za okoliš na vozila na motorni pogon. Kako navode iz resornog Ministarstva, izmjenom drugih članaka trebali bi se smanjiti iznosi naknada za vozila na hibridni pogon i to za 50 posto.

Novi korektivni koeficijent za hibridna vozila trebao bi iznositi 0,5 posto, dok bi se vozila na električni ili alternativni pogon u potpunosti oslobodila plaćanja zasebne naknade za okoliš.

Prema tumačenju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ta posebna naknada obračunava se i plaća pri registraciji vozila, odnosno pri ovjeri tehničke ispravnosti vozila na temelju rješenja Fonda, stoga će tehnički pregledi od listopada biti jeftiniji.