Jesmo li sigurni od terorista u Hrvatskoj?

0

SAD je izdao dramatično upozorenje svojim građanima! Upozoravaju na povećani rizik od terorističkih napada diljem Europe tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

U upozorenju se, između ostalog podsjeća na terorističke napade u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj i Turskoj ranije tijekom godine.

Doktor Tonći Prodan, čovjek koji se bavi nacionalnom i međunarodnom sigurnošću, za RD je izjavio: Nije to prvo upozorenje koje je Amerika izdala svojim građanima jer slično je bilo i nekoliko mjeseci prije, pred godišnje, dakle uvijek kad su velike migracije američkog stanovništva. To nije bez razloga jer napada se svakodnevni život kojeg je ustvari najteže braniti. Tad su građani koji su u velikom broju na određenom mjestu tzv. meke mete kako to često zovu sigurnosni stručnjaci.

Zašto Europa?

Ne možemo to vezati uz lokaciju, u ovom slučaju za Europu. Od terorističkih napada ugrožen je cijeli svijet tim više jer terorističke organizacije danas, za razliku od prošlih vremena, mogu napasti bez odobrenja vrha piramide njihove organizacije. Iz tog razloga su takvi napadi izgledni, kaže Tonći Prodan.

Dakle, američki državni ured upozorava kako su masovna blagdanska okupljanja diljem Europe idealna meta terorista. Upozoravaju svoje građane da budu oprezni na blagdanskim događajima i da izbjegavaju velike gužve. I mi smo dio Europe već tri godine, Advent u Zagrebu proglašen je najljepšim u Europi, a prošli tjedan i splitski je ocijenjen kao najbolji na Jadranu.

Postoji li opasnost za našu zemlju pitali smo doktora Tonćija Prodana: Hrvatska je članica Europske Unije i pripada NATO savezu..i to je jedini rizik ako se uopće tako može nazvati. Hrvatska vodi sasvim korektnu vanjsku politiku tj. ne radi ništa da bi postala metom tj. navukla bijes neke terorističke organizacije. Dakle, ne postoji nikakav razlog za zabrinutost naših građana i naših turista. Hrvatska je sigurna zemlja. Hrvatske sigurnosne i policijske službe rade dobro svoj posao, korektno, profesionalno i preventivno tako da nema razloga za brigu.

Postoji li osnova za maksimalan stupanj sigurnosti u Hrvatskoj?

Ne bih rekao da postoji jer ne postoje nikakvi indikatori po kojima bi Hrvatska postala metom terorista. Iz tog razloga, ove mjere koje se svakodnevno provode od strane policijskih i sigurnosnih službi su sasvim dovoljne da se takve aktivnosti preveniraju i da se na vrijeme može reagirati, pojasnio je Tonći Prodan.