Jug CO bez trofeja, Szolnoki na krovu Europe

0
Foto: VK Jug CO

Jug CO nije uspio obraniti naslov prvaka Europe. Pobjednik LEN Lige prvaka prvi je put mađarski Szolnoki, koji je pred 10.000 navijača u Budimpešti slavio s 10:5 (1:2, 5:2, 2:1, 2:0).

Szolnoki Dozsa-Kozgep, kako je puno ime ove mađarske momčadi, imao je više snage jer je do finala imao jednu (Eger), a Jug CO dvije jake prepreke (Olympiacos, Pro Recco). Poveli su domaći preko Prlainovića, da bi Marković, Joković i Lončar Jugu CO donijeli prednost 3:1 u 10. minuti susreta. Szolnoki se vratio golovima Aleksića, a Macan točno na sredini druge četvrtine donio, pokazalo se, posljednju prednost Jugu CO, 4:3. Prlainović je izjednačio, a Vamos s dva gola u dvije minute donio Mađarima 6:4. Osam i pol minuta bio je Jug CO bez gola, iskoristio je to Prlainović za 7:4. Marković je smanjio, a Aleksić osigurao tri gola prednosti domaćoj momčadi uoči posljednje četvrtine. Jug CO nije imao snage za preokret, Gocić i Kis su u završnih 8 minuta potvrdili povijesnu pobjedu za Szolnoki. Uz Andriju Prlainovića, proglašenog najkorisnijim igračem završnog turnira, prvo ime finala bio je vratar Szolnokija Viktor Nagy s 12 obrana, dvostruko više od Marka Bijača.

Jug CO je tako u devetom finalu u devet natjecanja pod vodstvom Vjekoslava Kobešćaka pretrpio prvi poraz. Mađarska je prvi put nakon Honveda 2004. dočekala prvaka Europe.

U dvoboju za treće mjesto Pro Recco je bio bolji od Egera s 12:6.