Julije Meštrović ostaje ravnatelj KBC-a Split

0
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Doktor Julije Meštrović ostaje ravnatelj KBC-a Split.

Potvrdio je to predsjednik Upravnog vijeća bolnice na konferenciji za novinare, kazavši da je odluka vijeća da Meštrović ostane na čelu bolnice bila jednoglasna te da ga ne smatraju direktno odgovornim za tragični slučaj zamjene dviju pacijentica od kojig je jedna poreminula.

​Zbog odgovornosti za tu aferu Upravno vijeće smijenilo je predstojnika Klinike za infektologiju Borisa Lukšića, šefa Respiracijsko-intenzivističkog centra COVID bolnice Ivu Vukovića i pomoćnika ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Antona Marovića.

Predsjednik Upravnog vijeća Neven Ljubičić izjavio ​je novinarima da u tom slučaju nije bilo izravne odgovornosti ravnatelja bolnice. S​vjesni su da se radi o velikoj pogrešci – ona je nastala u trenutku kada s​e u Splitu​ radilo u izvanrednim okolnostima​ i načinom koji nije uobičajen, ali to ne znači da je pogreška manja.

Nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva pokazao je da se radi o pogrešci na tri razine. Prva razina bila je oko samog transfera bolesnica ​u noći ​s 10. na 11. travnja, koji je doveo do same zamjene identiteta.

“Nakon toga desio se niz nedostataka u vođenju medicinske dokumentacije automatiz​m​om i u pristupu bolesnicama, načinu liječenja, propusti u osiguranju kvalitete i ponajprije sigurnosti bolesnika. Sve te pogreške nastale se unutar ​R​espiracijskog centra, Klinike za zarazne bolesti i sustava kvalitete. One osobe koje su vodile sva ta tri segmenta ne vode više te jedinice i neće ih nikada više voditi​”, rekao je Ljubičić.