Kako je Tokio prvi put ostao bez Olimpijskih igara

0
Foto: olympic.org

Olimpijske igre Tokio 2020. održat će se tek 2021. zbog globalne pandemije koronavirusa. Tokio je trebao biti domaćin Igara još 1940.

Tri godine ranije, 7. srpnja 1937., počeo je Drugi Kinesko-Japanski rat. Godinu dana kasnije, japanski član Međunarodnog olimpijskog odbora Togukawa Soyeshima pisao je predsjedniku MOO-a Comte de Baillet-Latouru: Nažalost, neprijateljstva se nastavljaju bez izgleda za trenutačno sklapanje mira, što će značiti otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju. Japan je odustao i od organizacije Zimskih olimpijskih igara u Sapporou.

Međunarodni olimpijski odbor tada je Olimpijske igre 1940. dodijelio Helsinkiju, a Zimske olimpijske igre St. Moritzu. Nakon toga su Zimske olimpijske igre prebačene u Garmisch-Partenkirchen. No, kako je 1. rujna 1939. izbio Drugi svjetski rat, ni te se Igre nisu održale.

Tokio je došao na red 1964., a Sapporo 1972. Olimpijske igre bile su otkazivane zbog Prvog svjetskog rata u Berlinu 1916. te zbog Drugog svjetskog rata u Londonu i (Zimske olimpijske igre) Cortini d’Ampezzo 1944.