Kako razlikovati alergiju od prehlade?

0
Foto: Pixabay

Do 2050. klimatske promjene mogle bi udvostručiti broj Europljana alergičnih na pelud ambrozije! Taj broj sa sadašnja 33 milijuna mogao popeti na 77 milijuna ljudi.

Prije svega htjeli smo provjeriti kako razlikovati alergiju od prehlade. Dr. Željka Roje je kazala: Najjednostavnije bi to možda bilo vremenski ograničiti. Znači, ukoliko imate simptome navodno prehlade tj. curenje nosa, začepljenog nosa, kihanja, svrbeža, blage grlobolje i to traje duže 10 dana onda ćete s pravom pomisliti da možda ipak nije riječ o prehladi već o alergiji.

U ovo doba godine najčešće se radi o alergiji na ambroziju odnosno na crkvinu ovdje kod nas u Dalmaciji. Kakvi su simptomi?

Izgledat će te dosta neobično. Znači, natečenih, crvenih očiju, nos će biti crven od brisanja, mogu vam biti otečeni kapci, usnice, bolit će vas i svrbit ždrijelo odnosno nepce, a mogu vas boljeti i svrbjeti uši! Zbog svega ovoga ne treba nikakav antibiotik nego treba provesti antialergijsko liječenje, kaže dr. Željka Roje i dodaje:  Ono što možemo učiniti jest kad dođete kući obavezno se tuširajte, operite kosu, skinite sa sebe odjeću koju ste nosili vani. Odmah je operite tj. prođite kroz vodu i stavite na sušenje jer se velika količina alergena uhvatila za vašu odjeću, za kožu, kosu i nastavljaju djelovat premda ste u zatvorenom prostoru.

Važno je samo na vrijeme detektirati problem i krenuti s terapijom jer, bez obzira koliko se napadno širila zrakom, medicina je od ambrozije uvijek jača.