Kanaderi gase požare na Biokovu i Velebitu

0
Foto: CROPIX/Nikolina Vukovic Stipanicev
Na Biokovu požar danas  dva kanadera i airtractor, a na Velebitu kanader i dva airtractora, priopćeno je iz MORH-a.

Zračne protupožarnih snaga Oružanih snaga iz sastava 93. zrakoplovne bazedanas su počele gasiti na planinama Biokovo i Velebitu i na krajnjem jugu Hrvatske. Tako su na požarište Biokovo upućena dva kanadera i jedan airtractor dok su na požarištu Jablanac na Velebitu jedan kanader i dva airtractora. Na požarištu Karasovići, uz granicu Hrvatske s Crnom Gorom, upućen je airtractor dok će letačka posada helikoptera Mi-8 MTV prevoziti zemaljske snage i vatrogasnu opremu do tog požarišta.
Tijekom jučerašnjeg dana letačke posade s helikopterima su do požarišta na Biokovu prevezle 98 vatrogasaca i 76 tona vatrogasne opreme i vode dok su zračne snage izbacile oko 450 vodenih bombi i ostvarile oko 70 sati naleta na požarištima.
Na području Promine i Drniša na.terenu je i 48 pripadnika protupožarnih snaga OS.
Od početka ovogodišnje protupožarne sezone 1. lipnja zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 270 požara (92 u Šibensko-kninskoj, 86 Splitsko-dalmatinskoj, 72 u Zadarskoj, 13 u Dubrovačko-neretvanskoj, šest u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji). Zračne snage su dosad ostvarile oko 2370 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 69 500 tona vode te je prevezen 381 vatrogasac i pripadnik OS RH kao i 118 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.