Karamarko i Šustar: U kurikularnoj reformi bez politikanstva

0
Foto: arhiva

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar i voditelj radne skupine za provedbu kurikularne reforme Boris Jokić suglasili su se da reforma treba biti odmaknuta od politikanstva, a politika treba poduprijeti provedbu reforme koja će osigurati kvalitetan hrvatski model europskoga školstva.   

Radna skupina objavila je u ponedjeljak još 32 kurikularna dokumenta tako da su, uz već prethodno objavljene, za raspravu o reformi koja je upravo započela spremni svi dokumenti, uključujući i sve prijedloge predmetnih kurikuluma.

Karamarko je nakon sastanaka u Banskim dvorima izjavio  da “kao Vlada dijaloga nastavljaju podupirati kvalitetne projekte pokrenute prije njihova mandata“. Nakon provedene rasprave, razmotrit će se način implementacije kurikularne reforme, a Vladi  je zanimljivo i što takvi projekti mogu dobiti potporu europskih fondova.
Karamarko smatra da se hrvatsko školstvo treba reformirati kako bi bilo primjenjivo i prilagodljivo potrebama rada, posebice s obzirom na stanje u gospodarstvu i želju za razvijanjem poduzetništva. Zato je Hrvatskoj potrebno dualno školstvo po uzoru na zapadnu Europu, a to se predviđa i u kurikulumu, pa je stoga zadovoljan.
Novinarsku konstataciju da, kao povjesničar, ima primjedbe na način kako djeca uče povijest, Karamarko je potvrdio rekavši kako misli da nije dobro da svaki profesor povijesti može birati udžbenik po kojem će poučavati. Smatra da je u poučavanju najvažnije djeci govoriti istinu, pa bi “volio da škole budu zaštićene od politikanstva”.
Šustar je pozvao stručnu i širu javnost da se uključe u raspravu koja bi trebala trajati mjesec dana jer, istaknuo je, o njihovim primjedbama ovisi koliko dobro će biti strukturiran konačni dokument. Ustvrdio je kako je Cjelovita kurikularna reforma već naišla na jako pozitivan odjek u EU-u.
Ocijenio je kako nema pozvanijih i stručnijih ljudi za provedbu rasprave od članova Radne skupine te izvijestio kako je donio odredbu o produljenju rada Ekspertne radne skupine do 15. lipnja ove godine, kao što su već produljeni sporazumi i ugovori s članovima radnih skupina.