Karamarko: Smjena policijskih čelnika je opravdana

0
Foto: RD

Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko rekao je komentirajući u utorak smjenu šefa PNUSKOK-a Marija Bertine da se za tu smjenu zauzimao mjesec dana prije pa je ona dobra, jer se za njega i za ravnatelja policije Vladu Dominića, za kojeg je popodne čuo da je smijenjen, opravdano sumnja kako su bili stranački angažirani, da su i dio sustava zlorabili za stranačke, za SDP-ove potrebe

Karamarko je novinarima uoči stranačkog skupa u Čakovcu rekao da je popodne čuo kako je smijenjen i Dominić te da večeras čeka potvrdu o tomu.

 Ako se dokaže da su bili stranački angažirani, da su se koristili dijelom sustava za SDP-ove potrebe, čin njihove smjene je opravdan, rekao je Karamarko. Ocijenio je kako nije riječ o čistkama, nego o postavljanju boljih i kvalitetnijih ljudi.

Svi oni koji misle da mogu služiti jednoj stranci, da mogu koristiti dijelove državnog aparata u korist svoje stranke, neće dobro proći. MUP mora biti u službi javnog reda i mira, svih građana, a ne jedne stranke, kao što je to bilo posljednjih četiri godine, izjavio je prvi potpredsjednik Vlade.

O kandidatu za ministra branitelja Tomi Medvedu rekao je da je ugledni branitelj i izniman čovjek te kako vjeruje da će biti potvrđen u Saboru u petak i da mu je žao što je cijeli proces tako dugo trajao.

Za Milijana Brkića rekao je kako je bio prvi izbor, ali, dodao je, on je odustao.  Kako je rekao, morao je prihvatiti argumente svojeg prijatelja o odustajanju jer njegova obitelj ne smije patiti zbog onog što mu neki namještaju. O pritiscima kojima je Brkić bio izložen posljednjih mjesec dana rekao je kako ih ne bio poželio nikome te da je to bilo vrlo nekorektno i vrlo zločesto.   Brkić je častan, vrijedan, domoljub, branitelj i lojalan čovjek i zbog toga smo ga branili i branit ćemo ga, istaknuo je Karamarko.

Na novinarsko pitanje hoće li Brkić biti predložen za potpredsjednika stranke Karamarko je odgovorio kako se to još ne razmatra, no, dodao je, uvijek će imati istaknuto mjesto u stranci.

Opovrgnuo je nagađanja o izvanrednim parlamentarnim izborima nakon unutarstranačkih te je istaknuo kako se sada raspravlja o proračunu, a uskoro i o reformama. Ponovio je da reforme idu k smanjenju proračunskog deficita, a za proračun vjeruje da će proći u Saboru.

 (Hina)