Kazne za Facebook klevete i do 150 000 kuna!

0
Foto: Pixabay

Gotovo i nema osobe koja danas nema profil na Facebook-u ili na drugoj društvenoj mreži. Društvene mreže su postale kao oglasne ploče novog doba, s tim da osim informacija mnogi u taj svijet ulaze da bi podijelili misli i osjećaje!
Ako do sada niste, pripazite što pišete na svojim Facebook statusima! Baš kao i usmeno, svaka izgovorena, u ovom slučaju napisana riječ ne može se vratiti! Vaš nabrušeni status može postati kazneno djelo klevete!

Odvjetnik Vinko Ljubičić je za Radio Dalmaciju kazao: „Jasno je da su Facebook, društvene mreže, računalni sustavi i razvoj dosadašnje tehnologije dostupni većem broju ljudi. Svaka osoba koja na takav način iznosi mišljenje na svojim profilima, mora znati da je to dostupno većem broju osoba i da je na takvi način moguće počinjenje kaznenog djela. Kazneno djelo klevete čini onaj tko pred drugim ljudima iznese neistinitu činjenicu koja po svim objektivnim kriterijima po uobičajenom tumačenju i sagledavanju takvih izričaja može štetiti časti ii ugledu nekog čovjeka, a onaj tko to čini mora imati spoznaju i mora znati da je ta činjenica neistinita. Nužno je paziti što se čini i što se govori na bilo koji način, a osobito na način koji je dostupan većem, neodređenom broju osoba.“

„Putem Facebooka je predviđena novčana kazna do 500 dnevnih iznosa, što ovisi o prosječnoj plaći u Hrvatskoj. Također, da bi došlo do kaznenog dijela nužno je da oštećena osoba pokrene privatnu tužbu, zakon nije predvidio progon po službenoj dužnosti“– zaključio je Ljubičić.

S obzirom da je neto prosječna plaća u Hrvatskoj 5 868 kuna, lako je izračunati da kazna za takvu plaću može biti i do 150 000 kuna! Oprezno s tipkanjem!