KBC Split dobio građevinsku dozvolu za Istraživački medicinski centar

0
Foto: PR; KBC Split

Klinički bolnički centar Split dobio je građevinsku dozvolu za Istraživački medicinski centar Split (IMCS). To je značajan korak na putu ostvarenja velikog projekta na kojem su sedam godina radile skupine splitskih znanstvenika.

KBC Split je izradio svu potrebnu projektnu dokumentaciju što je uvjet za prijavu za financiranje gradnje, putem natječaja za fondove Europske unije ili nekog drugog izvora. Partner KBC-u Split u ovom projektu je Medicinski fakultet Split, a obje ustanove surađuju unutar Sveučilišta u Splitu.

Istraživački medicinski centar dao bi mogućnost infrastrukture za podizanje kvalitete znanstveno-istraživačkog rada u području biomedicine i zdravstva, a njegovi resursi bili bi na raspolaganju ne samo istraživačima iz Splita i Hrvatske, nego i cijeloj međunarodnoj znanstvenoj zajednici. U tim bi okolnostima pridonio zajednici dalekosežnim demografskim, gospodarskim i intelektualnim učincima.

Rad na projektu je započeo 2017. godine kada se u KBC-u Split sastala radna skupina sastavljena od najistaknutijih znanstvenika KBC-a Split i Medicinskog fakulteta Split. Projekt je 2018. prijavljen na natječaj Europskog fonda za regionalni razvoj – Operativni program „Regionalna konkurentnost“ i dobio 1.051.608,50 EUR za izradu projektne dokumentacije. Sveučilište u Splitu, KBC Split i Medicinski fakultet su 2019. godine potpisali Memorandum o znanstveno-istraživačkoj suradnji za realizaciju Istraživačkog medicinskog centra.

Cilj projekta je stvaranje mogućnosti za hrvatske znanstvenike da ostvaruju svoja istraživanja u Splitu, ali isto tako da omogućimo znanstvenicima iz cijelog svijeta da svoje znanstvene projekte ostvaruju u našem istraživačkom centru. Zahvalan sam svim kolegama koji su radili za realizaciju ove ideje, svim voditeljima i članovima radnih skupina, a osobito dekanima Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Zoranu Đogašu i prof. dr. sc. Anti Tonkiću te rektoru Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Draganu Ljutiću koji je ujedinio naše ustanove u zajedničkom radu, naglasio je prof. Julije Meštrović.

Natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja objavljen je 2022. godine, a pobijedio je internacionalni arhitektonski tim tvrtke KONNTRA. Izgradnja Istraživačkog medicinskog centra planirana je na Križinama tako da povezuje KBC i Medicinski fakultet u objektu s pet nadzemnih etaža i tri podzemne, a ukupne površine 27.666,75 m2. Centar će sadržavati osam laboratorija: za humanu genetiku, biologiju stanica i tkiva, bioinformatiku, analizu podataka i statistiku, srčano-žilnu medicinu i medicinu životnog stila, tumore i onkologiju, neuro-degenerativne bolesti i neuroznanost, regenerativnu medicinu i rehabilitaciju te za razvoj i vrednovanje novih alata, lijekova i postupaka u kliničkoj medicini.

U pripremi projekata koji bi se nastavili u novom istraživačkom centru već je formiran interdisciplinarni tim, kao i istraživačke skupine, tako da znanstveni rad i organizacija prate ostale aktivnosti u realizaciji ovog projekta.