KLM ponovno upostavlja letove prema Splitu i Zagrebu

0
Foto: pixabay.com

KLM Royal Dutch Airlines od 4.7.2020.g. postupno kreće s obnavljanjem letova za Zagreb i Split, koji su obustavljeni u skladu s ograničenjima putovanja uzrokovanih korona virusom.

Zrakoplovna kompanija ponovno će pokrenuti 3 tjedna leta prema Zagrebu te dnevne letove prema Splitu.

Letovi Amsterdam – Zagreb – Amsterdam od 4.7.2020., 3 puta tjedno – petak, subota, nedjelja.

Letovi Amsterdam – Split- Amsterdam od 4.7.2020. – svaki dan, a nedjeljom 2 leta – ukupno 8 letova tjedno.

KLM predlaže svim putnicima da se prije izrade bilo kakvih planova obrate odgovarajućim nacionalnim vlastima kako bi provjerili uvjete ulaska i boravka na željenom odredištu i u tranzitnim zemljama.
Na nekim odredištima još uvijek vrijedi mjera karantene pri dolasku.

Zdravstvene mjere u zrakoplovu

Za zrakoplovne prijevoznike let tijekom krize uzrokovane korona virusom znači da moraju raditi u izuzetnim okolnostima. Trenutna situacija zahtijeva niz mjera koje KLM provodi kako bi let bio siguran i za putnike i za posadu.

Od 11. svibnja zaštita lica za vrijeme ukrcaja i u zrakoplovu je obavezna za sve putnike KLM-a. Putnici moraju osigurati svoju zaštitu za lice. Kabinsko osoblje također ima zaštitu za lice.

Zaštita lica odnosi se na nemedicinske maske za lice i na kirurške maske za lice. Maska mora biti dovoljno velika da prekriva nos i usta. Zasad se ova mjera primjenjuje do 31. kolovoza 2020.
Putnicima koji ne nose odgovarajuću masku za zaštitu lica/usta može se odbiti ukrcavanje u zrakoplov. Djeca mlađa od 10 godina isključena su iz ove mjere.

Posebne mjere tijekom leta

Za zrakoplovne kompanije letenje za vrijeme ove krize znači djelovati u izuzetnim okolnostima.
Trenutna situacija zahtijeva niz mjera KLM-a kako bi se sigurno izvršavali letovi za putnike i posadu. Obveza nošenja zaštite lica je dio mjera.
Ostale mjere uključuju češće i temeljnije čišćenje zrakoplova i minimalni kontakt između posade i putnika tijekom leta.
Putnici iz područja visokog rizika morat će ispuniti zdravstvenu deklaraciju kako bi procijenili jesu li sposobni za let.

Rizik od kontaminacije u zrakoplovu je mali. Moderni zrakoplovi opremljeni su visokoefikasnim filterima čestica zraka (HEPA), koji pružaju čist, kvalitetan zrak u kabini s visokim stupnjem cirkulacije zraka. Zrak se zamjenjuje svake tri minute ugrađenim sustavom za dovod zraka u zrakoplovu.

Protok zraka u zrakoplovu ide odozgo prema dolje, što dodatno smanjuje mogućnost „horizontalnog“ prijenosa u kabini. Štoviše, zrak brzo teče, što ne pogoduje raspršivanju kapljica. Nadalje, svi putnici sjede licem okrenutim u istom smjeru, tako da je mala interakcija licem u lice, a sjedala stvaraju prepreku prijenosu zraka prema naprijed ili nazad u kabini.