Komadina: Hrvatska je nastala na antifašizmu

0
Foto: arhiva

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina osudio je “polufašističke ispade”, odnosno događaje na prosvjedu protiv odluke Vijeća za telekomunikacije da televiziji Z1 na tri dana oduzme koncesiju, poručio da je Hrvatska nastala na antifašističkim vrijednostima te kako je nedopustiv govor mržnje, pogotovo “koji dolazi ili se pokriva iz vladajućih struktura”.

Ja sam za slobodu govora, za to da se ne sankcionira verbalni delikt. Ali, jedno je verbalni delikt, a drugo je ksenofobija i neki polufašistički ispadi“, rekao je Komadina novinarima u središnjici SDP-a nakon što je predstavio smjernice svoga programa za izbore za predsjednika SDP-a.

Novinare je, naime, zanimao njegov stav prema jučer održanom prosvjedu u organizaciji zagrebačke Hvidre zbog odluke Vijeće za elektroničke medije da televiziji Z1 privremeno oduzme koncesiju zbog emitiranja emisije “Markov trg”, koju je urednik i voditelj Marko Jurič odjavio porukom svima koji šeću Cvjetnim trgom da budu oprezni jer  je u blizini pravoslavna crkva u kojoj “stoluju četnički vikari”.

Komadina je o antifašizmi govorio i prilikom predstavljanja smjernica svoga programa za predsjednika stranke te kazao da ga se nikada ne smijemo sramiti, kao i da je antifašistički bio i Domovinski rat. Ističe da je na tekovinama antifašizma nastala cijela Europa te da o njemu ne bi trebale postojati nikakve dvojbe.

Nažalost, danas već s novom vladom čujete neke disonancije nekih kolega, ministara, na tu temu. Zakone treba provoditi, ali ih prvo treba donijeti, kojima će se sankcionirati neofašizam, ksenofobija, rasna, vjerska spolna i rodna neravnopravnost. Domovinski rat po mom dubokom uvjerenju je također antifašistički rat i naravno da branitelji trebaju imati svoje zasluženo mjesto u  društvu“, kazao je.