Kontides pred zlatom, Stipanović odustao!

0
Foto: laserinternational.org

Uoči završna dva plova Svjetskog prvenstva klase laser u Splitu, Cipranin Pavlos Kontides vratio se na prvo mjesto, dok je Tonči Stipanović odustao od natjecanja.

U prvom je plovu dana ispred Čiova pobijedio zlatni s posljednja dva Svjetska prvenstva, Britanac Nick Thompson, ispred Kontidesa i Amerikanca Christophera Barnarda. Stipanović je dobro startao, ali je do kraja plova pao na 22. mjesto. Filip Jurišić je bio 20.

U drugom je plovu Stipanović sjajno iskoristio promjenu uvjeta na regatnom polju i poveo, ali ga je Kontides, s kojim već godinama zajedno trenira u Splitu, brzo dostigao. Bio je Stipanović još među pet najboljih kada su mu suci dodijelili kaznu, što je uz penal iz neuspješnog pokušaja starta prvog plova prvenstva značilo diskvalifikaciju. Kontides je pobijedio ispred Francuza Jean-Baptistea Bernaza i Šveđanina Jespera Stalheima. Jurišić je bio 15.

U trećem plovu Stipanović nije ni startao. Jurišić je upisao još jedno 20. mjesto, a najbrži je bio Britanac Michael Beckett, inače tek 20. u ukupnom poretku. Drugi je bio Nijemac Philipp Buhl, treći Peruanac Stefano Peschiera, koji je ukupno tek 28! Kontides je petim mjestom učvrstio vodstvo. Gubitnik dana je Francuz Bernaz, bio je vodeći, da bi s po jednim 30. i 40. mjestom pao na ukupno 7. poziciju.

Nakon odbacivanja i drugog najslabijeg rezultata (samo se jedan iz finalne serije može otpisati) Kontides, olimpijski doprvak iz Londona 2012., ima 15 kaznenih bodova, aktualni olimpijski pobjednik Australac Tom Burton 30, a Burtonov zemljak Matthew Wearn 31 bod, Buhl je četvrti s 37, Stalheim peti s 45, Thompson šesti s 48, a Bernaz sedmi s 50 bodova. Jurišić je 18. s 85, Stipanović 29. sa 114 bodova.

Natjecanje završava u utorak. Predviđena su dva plova, a start je zakazan u 11 sati. Najkasniji termin za start je 15 sati.