Kontides vodi, Stipanović 19. nakon prvog dana

0
Foto: laserinternational.org

S dvije pobjede u svojoj skupini, Cipranin Pavlos Kontides vodeći je nakon prvog dana Svjetskog prvenstva klase laser u Splitu. Tonči Stipanović je 19. uz pobjedu u drugom plovu.

Po slabom vjetru južnih smjerova, u graničnim uvjetima, odjedrena su prva dva plova ispred Zente. Pavlos Kontides (osvajač srebrne medalje s Olimpijskih igara u Londonu i prvi Cipranin u povijesti s olimpijskom medaljom), član tima splitskog Mornara pod vodstvom trofejnog trenera Joze Jakelića,, bio je najbrži u oba plova Plave skupine. U prvom je prošao kroz cilj ispred dvojice Britanaca, Elliota Hansona i zlatnog s posljednja dva Svjetska prvenstva Nicka Thompsona, a u drugom ispred olimpijskog pobjednika, Australca Toma Burtona, i Novozelanđanina Thomasa Saundersa. Tonko Kuzmanić, nekadašnji europski prvak u laser radialu u Splitu (Stipanović je tada bio drugi), koji je pred Svjetsko prvenstvo šest mjeseci navigavao, ostvario je 13. i 17. mjesto te je ukupno 40.

Imao sam dva dobra starta, zadovoljan sam kako sam jedrio. Ušao sam u regatu bez pritiska i velikih očekivanja, dobro se zabavljam, a bilo bi sjajno kad bih ušao u Zlatnu skupinu među 50 najboljih, rekao nam je Kuzmanić.

U Plavoj skupini prvi je plov pripao brončanom s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, Novozelanđaninu Samu Meechu, ispred Škota rođenog u Rimu Lorenza Chiavarinija i Talijana Giovannija Coccoluta. U drugom plovu najbrži je bio Nijemac Phillipp Buhl, a Coccoluto i Chiavarini su zamijenili mjesta. Meech je bio četvrti.

U Crvenoj skupini prvi je plov dobio Rus Sergej Komisarov ispred Francuza Jean-Baptistea Bernaza i Crnogorca Milivoja Đukića. Filip Jurišić je bio 16., naš srebrni olimpijac Tonči Stipanović tek 18. U drugom je plovu prvi kroz cilj prošao Stipanović, Bernaz je opet bio drugi, a sjajni mladi Australac Matthew Wearn treći. Jurišić je bio 12. i ukupno je 32.

Popravio sam dojam tom drugom regatom. U prvoj je bilo svega, neznam je li nervoza u pitanju. U pokušaju starta sam dobio penal, onda mi se jedan Amerikanac 15 sekundi prije starta zalijepio uz brod pa smo obojica ostali bez vjetra. Prvu sam bovu okrenuo oko 40. mjesta, polako sam se probijao i kad sam došao u dobru poziciju, vjetar je promijenio smjer. Kasnije sam propustio još jednu priliku za ulazak među 10 najboljih.Drugu su nam regatu u prvom pokušaju prekinuli kad sam vodio. Vikao sam na naš regatni odbor, kasnije sam se ispričao. Po meni su uvjeti bili isti kao u prvom plovu u kojem sam zaostao, a nisu ga prekinuli. Ali ostao sam koncentriran, iako sam u jednom trenutku pao na 4. mjesto, uspio sam u posljednjim metrima proći Bernaza i ući prvi. Daleko je zadnji dan, ako ovo 18. mjesto na kraju kvalifikacija odbacim kao najslabije bit će super, izjavio je Tonči Stipanović.

Nisam zadovoljan kako sam jedrio danas. Nisam najbolje iskoristio šanse koje su mi se ukazale. S nekim sam stavkama zadovoljan, poput brzine, što je najbitnije. U petak očekujem bolje plasmane. S bodovima smo još svi blizu, vidjet ćemo nakon dva plova u petak kako će se natjecanje dalje otvoriti, kazao nam je Jurišić.

Bilo je zbilja jako teško. Nevjerovatno je kako sve dane sate, mjesece i godine treninga jedan dan može uništiti. Kad dođe regata, ništa više nije isto, uvjeti po kojima se spremamo jednostavno nestanu. Ne znam zašto, ali uvijek je tako. No kako nama, tako i svima. Početak bodovno konzervativan za Tonča, loš start u prvoj regati, druga je bila dobra. Filip je bio ispod svog nivoa, nisu to loši plasmani, ali može on i puno bolje. Pavlos očekivano odličan, drugi favoriti također su bili na nivou, iako je i Burton bio tek 18. u prvom plovu. Idemo dalje, pet dana je ispred nas, ako startevi budu radili sve će biti dobro, zaključio je Jozo Jakelić.

Dva su plova na programu i u petak, a start je zakazan za 13 sati.