Konzervator Bužančić : Neka Plan upravljanja povijesnom jezgrom odredi što se može događati u Palači

0

Karnevalski rave party , koji je prošlu subotu započeo na Peristilu, naprasno je bio prekinut, odnosno prije nego što je to bilo planirano prebačen je u veliku dvoranu na Gripama.

Bunili su se građani zbog buke, ali reagirali su i konzervatori budući organizator ovogodišnjeg splitskog karnevala – “Centar plesa” Split nije imao njihovu suglasnost :
Događaj koji se organizira na Peristilu ne smije oštećivat i ugrožavat spomenik, a jedan rave festival nije Splitsko ljeto s kojim svake godine pregovaramo vrlo precizno i detaljno kako održati događaj na način da se Peristil  kao spomenik iznimne vrijednosi ne ugrozi . Ovakav događaj se mogao organizirati na nekom prikladnijem prostoru, Peristil je čak malen za tako nešto.
rekao nam je pročelnik konzervatorskog odjela u Splitu, Radoslav Bužančić, koji smatra da se , kako tvrdi, zbrka mogla izbjeći da Grad ima Plan upravljanja povijesnom gradskom jezgrom:
Ovdje se dogodila jedna diskoordinacija, možda je to prava riječ, jer organizatori ,koji su sve odradili i natječaji sve skupa, nisu imali suglasnost konzervatorske službe. I da su nas zvali , mi bi im rekli – ne može, a to ne bi niti bilo potrebno da postoje dokumenti koji se u gradu još uvijek “rađaju”,  Plan upravljanja i Odluka o komunalonom redu. Prema tome ,  netko tko organizira bilo koji događaj ne bi ni trebao zvati konzervatore, jer bi stvar već bila riješena.

Je li kao organizator zatražio suglasnost konzervatora za Love Carnival Rave party, gdje je na Peristilu i prostoru ispred Zlatnih vrata trebalo nastupiti 35 DJ-eva iz cijelog svijeta , Miljen Chovan nije nam rekao, no nije propustio istaknuti  kako su se mediji “uhvatili” samo te priče  od cijelog ovogodišnjeg programa:
Sad se spominje samo jedan party od 11 dana programa, to mi je najviše žao. Odreagirali smo na vrijeme , jer nismo htjeli sukob. Iz Banovine smo zamoljeni da ga ranije završimo na Peristilu i preselimo u dvoranu.Najviše su oštećeni ljudi koji su htjeli doći  na party, ali poslije je bilo fenomenalno na Gripama.

Treba reći kako je “Centar plesa” Split organizaciju karnevala dobio na natječaju Turističke zajednice grada Splita, a izjavu splitskog gradonačelnika , na čiji zahtjev se događaj ranije od predviđenog preselio na drugu lokaciju, nismo dobili , jer nam je rečeno kako se više neće očitovati na ovu temu.