Korčula: Ekshumacije njemačkih vojnika

0
Foto: arhiva

Njemački savez za skrb o vojnim grobljima počeo je u subotu, 27. studenoga ekshumaciju njemačkih vojnika u gradu Korčuli, a po dosadašnjim rezultatima ekshumirani su ostatci 61 vojnika, potvrdili su iz Ministarstva branitelja.

Ministarstvo branitelja – na temelju ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Savezne Republike Njemačke o njemačkim ratnim grobovima u Republici Hrvatskoj – Njemačkom savezu za skrb o vojnim grobljima izdalo je 12. studenoga suglasnost za ekshumaciju grobišta “Korčula – njemačko groblje”.

Po dosadašnjim rezultatima, ekshumirani su posmrtni ostatci 61 njemačkog vojnika koje će Njemački savez za skrb o vojnim grobljima dostojno pokopati na njemačkome vojnom groblju na Mirogoju u Zagrebu. Službeni podatak o broju ekshumiranih vojnika bit će dostupan tek nakon zaprimanja zapisnika, priopćilo je to ministarstvo.  Gradonačelnik Korčule Andrija Fabris istaknuo je kako je bilo saznanja o groblju na mjestu negdašnjega Ferijalnog saveza, no ono je uništeno nakon Drugoga svjetskog rata.

Iz Ministarstva branitelja su potvrdili da je tu masovnu grobnicu prijavio grad Korčula na temelju prijave Gradskog kotara Sv. Antuna, a po informacijama prikupljenim u postupku istraživanja lokacije, na području bivšega Ferijalnog saveza u gradu Korčuli pokopani su posmrtni ostatci većeg broja njemačkih vojnika poginulih u borbama na zapadnom dijelu otoka Korčule godine 1945.