Korčula u znaku vina, lojenica i klapskog pjevanja

0
Foto: PR

Ovaj tjedan Korčula je u znaku je vina, lojenica i klapskog pjevanja.

14. studenog je Večer lojenica i mladoga vina počinje u 18 sati u Atriju Doma kulture. Organizatori su Centar za kulturu Korčula, Crveni Križ Korčula i KKK Bonkulovići. U programu sudjeluju: SŠ Petar Šegedin, Moreška KUD,
HGD „Sv. Cecilija“, DVD Korčula, Udruga Korčulanske pjatance, Udruga Pauk, Udruga Žrnovski makaruni, Radio Korčula te Udruga vodiča Korčule.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da donesu lojenice za degustaciju i izbor najbolje lojenice. Korčulanska lojenica starinska je slastica, koja, kako joj sam naziv kaže sadrži loj, i dio je kulturne baštine otoka Korčule. U prošlosti se izrađivala za proslavu blagdana Svetoga Martina, kada se probavalo mlado vino. U početku je to bio kruh s lojem, a s vremenom je uz dodatak različitih sastojaka i aroma, postala slastica. Korčulanska se lojenica izrađuje od brašna, kvasca, vanilije, šećera, korice limuna i naranče, cimeta, oraščića, rakije od ruža, oraha, badema, suhih smokava, grožđica te pinjola. Teško je sa sigurnošću reći kada je nastala, no postoji zapisani recept iz 1934. godine. U odnosu na starinski recept danas je napravljena izmjena te se umjesto loja koristi svinjska mast, kako bi se mogla izrađivati cijelu godinu.

16. studenog je 12. Susret klapa “Martinovo lito”. Počinje u 19:30 sati u Centru za kulturu Korčula. Organizatori su: Grad Korčula i Centar za kulturu uz potporu Turističke zajednice Grada Korčule i Dubrovačko-neretvanske županije. Ulaznice po cijeni od 40 kuna mogu se kupiti u Centru za kulturu.

Nastupit će klape:
VINČACE (m) Novi Vinodolski-pobjednici FDK Omiš 2019.
LUŠE (ž) Split- 1. nagrada publike, FDK Omiš 2019.
BOŠKET (m) Zagreb
CONTRA (m) Split
DINGAČ (m) Pelješac
MOREŠKA (ž) Korčula