Kovačević:”Splitski vatogasci spremni za protupožarnu sezonu”

0
Foto: Radio Dalmacija

U današnjem Naglasniku Radio Dalmacije kolega gostovao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Splita Ivan Kovačević s kojim je razgovarao Rade Županović. Povod za razgovor bio je početak protupožarne sezone, zabrana paljenja vatre na otvorenom prostoru od 01. svibnja, te najavljena pokazna vatrogasna vježba koja će se u Splitu održati 20. svibnja.

01.svibnja započinje zabrana paljenja vatre na otvorenim prostorima. Prema važećem Zakonu predviđene su i visoke kazne za prekršitelje, a Zakon predviđa i mogućnost zatvorske kazne, naglasio je Ivan Kovačević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Splita. “U posljednjim mjesec dana imali smo nekoliko veći požara, u zaleđu Marine i Splita. Period u kojem se trenutno nalazimo zbog veće količine padaline nije kritičan, no kraj ožujka i početak travnja zbog dužeg suhoh perioda itekako nas je zabrinjavao. Iza 01. svibnja sva paljenja vatre na otvorenom su strogo zabranjena, stoga posebno upozoravamo poljoprivrednike da se pridržavaju važećih odredbi.

Na pitanje je li sve spremno za početak još jedne protupožarne sezone, Kovačević je naglasio kako je svo raspoloživo ljudstvo na raspolaganju kao i vatrogasna tehnika. “Zračne snage su spremne, no treba naglasiti kako su njihove aktivnosti itekako skupe pa ih pozivamo samo kada je nužno. Cijena jednog sata leta helikoptera košta nas preko 40 tisuća kuna, a kanadera i preko 50 tisuća.

U Splitu će se 20. svibnja održati velika pokazna vatrogasna vježba na zapadnoj obali. “Riječ je o vježbi koja će okupiti sve ključne subjekte zaštite i spašavanja. Trajat će gotovo cijeli dan a održava se u mjsevu svibnju, mjesecu koji je posvećen prevenciji požara“, naglasio je zapovjednik Kovačević.

Cijeli razgovor poslušajte u nastavku.

Ivan Kovačić