Kreće prvi hrvatski digitalni popis stanovništva

0
Foto: PR

Od 13.  rujna kreće prvi hrvatski digitalni popis stanovništva. Državni zavod za statistiku poziva sve građane da do 26. rujna iskoriste mogućnost samopopisivanja kroz sustav e-Građani.

Ono po čemu će ovaj popis biti jedinstven za naše stanovništvo u odnosu na sve popise u zadnjih gotovo 170 godina jest činjenica da je riječ o prvom digitalnom Popisu stanovništva, kućanstava i stanova, koji će se provoditi u dvije faze i na dva načina, a građani će moći sami izabrati način popisivanja, izjavila je glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.

U fazi samopopisivanja dovoljna je samo jedna osoba u kućanstvu koja se koristi sustavom e-Građani i moći će popisati sve članove svoga kućanstva od 13. do 26. rujna. Također ako se više članova kućanstva koristi sustavom e-Građani i dalje će samo jedna osoba popisivati kućanstvo. Ako netko želi kroz sustav e-Građani popisati svoje starije roditelj, baku i djeda ili neku blisku osobu koja nije informatički pismena odnosno ne koristi Internet, može to učiniti, ali s njihovom vjerodajnicom jer pripadaju drugom kućanstvu. Ono što je bitno naglasiti jest da osoba koja će samostalno popisati kućanstvo treba zapisati i spremiti kontrolnu šifru koju će dobiti na kraju samopopisivanja jer će tu kontrolnu šifru morati predati popisivaču u drugoj fazi terenskog popisivanja. Kontrolna šifra služi kao dokaz da se kućanstvo uspješno samo popisalo. Popisivači će obići sva kućanstva uključujući i  ona koja su se samostalno popisala kako bi preuzeli kontrolnu šifru. Druga faza Popisa ili terensko popisivanje trajat će od 27. rujna do 17. listopada, po potrebi do 29. listopada. Kada govorimo o vjerodajnicama e-Građani poznaje tri razine sigurnosti: visoku, značajnu i nisku razinu, a  samopopisivanju će moći pristupiti građani s vjerodajnicom bilo koje razine sigurnosti.

Ono što građani mogu do 13. rujna učiniti jest izvaditi jednu od prihvaćenih vjerodajnica pomoću koje se pristupa sustavu e-Građani u koji je smješten popisni e-upitnik  ako žele iskoristiti pogodnost samopopisivanja od 13. do 26. rujna, ističe ravnateljica Brković.

Podaci iz Popisa ne mogu se upotrijebiti za ostvarivanje drugih prava ili obaveza izvještajnih jedinica, kao što su upravne, pravne ili porezne svrhe, što znači na primjer, da Porezna uprava ne može provjeravati poreznu karticu naših građana. Svi individualni podaci prikupljeni Popisom stanovništva statistički su povjerljivi i službena su tajna te se objavljuju isključivo u zbirnom (agregiranom) obliku te sukladno Zakonu o službenoj statistici statističku jedinicu nije moguće identificirati ni izravno ni neizravno. Građani Republike Hrvatske mogu imati potpuno povjerenje u DZS jer svi podaci koje Zavod prikuplja su službena tajna.

Popis stanovništva se temelji na  izjavi pojedinca, a popisivač nema pravo tražiti dokumente niti provjeravati odgovore koje osoba daje. Ono čemu svaki građanin podliježe jest Zakon o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine kojim su predviđene novčane kazne od 2000 do 5000 kuna za prekršaj fizičke osobe ako odbije dati podatke o popisnim jedinicama.