Krstulović Opara najavio proširenje štekata tijekom Adventa

0
Foto: RD

Ugostitelji su među najglasnijima, međutim moramo kazati da je ova covid kriza udarila po svima, po svim djelatnostima i po građanima – rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara u izjavama za medije nakon sastanka s predstavnicima Udruženja ugostitelja Split, Ceha ugostitelja – Udruženja obrtnika Split i sekcije ugostitelja pri HGK Split.

– Mi kao Gradska uprava još u ožujku donijeli smo niz mjera, vrijednih više od 70 milijuna kuna izravnih pomoći najpogođenijima. I do sada, do 1. listopada Grad je pomagao svojim mjerama. To će činiti i dalje, sad je pravo vrijeme za podvlačenje crte i kvalitetnu analizu. Zadržavajući likvidnost našeg proračuna, predložit ćemo Gradskom vijeću mjere koje će poduprijeti one koji rade i zapošljavaju, koji se bore za svoje zaposlenike, a ne zatvaraju svoje djelatnosti. Onima koji kao i prijašnjih godina zatvaraju i spuštaju svoje rolete, nećemo pomagati. Pomagali smo i pomoći ćemo i dalje onima kojima je stalo do svojih klijenata građana Splita, ne samo do turista – naglasio je gradonačelnik, a prenio službeni portal Grada Splita.

Po pitanju predloženih zahtjeva, rekao je kako će se oni raspraviti u gradskim službama, a potom sukladno ovlastima prepustiti Gradskom vijeću. Za vrijeme Adventa, a na temelju prijedloga Turističke zajednice Grada Splita u skladu s prostornim mogućnostima na terenu ugostiteljima će se dozvoliti proširenja postojećih štekata, radi zadovoljavanja epidemioloških mjera pri organizaciji adventskih aktivnosti.

Na temu zahtjeva o besplatnom parkingu za sve građane Splita, gradonačelnik je rekao kako bi ta mjera bila diskriminatorna prema ostalim, primjerice građanima Solina. Ta mjera će se raspraviti sa Split parkingom, vodeći računa i o Odluci Gradskog vijeća o povlaštenom parkiranju za stanare stare gradske jezgre. – Ne možemo nekom omogućiti uslugu na štetu drugih, zato je potrebno izbalansirati odluku – rekao je gradonačelnik.

Joze Tomaš ispred Hrvatske gospodarske komore rekao je kako su se na sastanku definirali zahtjevi ugostitelja, ali i ostalih gospodarstvenika u gradu: –  Vjerujemo da će na sljedećem Gradskome vijeću izaći određene mjere koje će pomoći da svi prebrode posljedice ove velike krize.

Vilim Bujević, predsjednik Udruženje obrtnika Splita rekao je kako nisu samo ugostitelji ugroženi, ugroženi su svi, i taksisti, urari, frizeri, svi obrti u o gradu koji posluju su ugroženi, jer je gospodarska aktivnost drastično smanjena. Zato je potrebna pomoć svima.

Jelena Tabak ispred Udruženja ugostitelja Split rekla je kako su na sastanku iznijeli prijedloge koji bi im dosta značili kako bi preživjeli zimu: – Nadam se da će te stvari biti na idućem Gradskom vijeću. Način života se promijenio. Svjesni smo toga, želimo ljude vratiti u centar. To smo pokazali svojom ponudom i prije krize. Imali smo menije u tri slijeda za 100 kn i prije korone, a sad pogotovo. Imamo veliku stopu oporezivanja. Teško nam je s takvim računicama ići naprijed. Svi zahtjevi su napravljeni iz naših financijskih projekcija.