Krstulović Opara: Sanacija Karepovca nema alternativu!

0

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara obišao je Dračevac i održao radni sastanak s izvođačima radova na sanaciji odlagališta otpada Karepovac.

Bio je to jedan u nizu mojih posjeta. Obišao sam, kao i svaki put, sugrađane koji žive u neposrednoj blizini Karepovca. Izvijestio sam ih o tome da ćemo zaustaviti radove od 22. prosinca do 8. siječnja. I prije početka radova najavili smo u vrijeme božićnih blagdana poštedjeti naše građane neugodnih mirisa, izjavio je za Radio Dalmaciju gradonačelnik Splita.

Sa suradnicima sam održao i radni sastanak s predstavnicima izvođača radova i nadzora, direktorom Čistoće Miroslavom Delićem, dekanom Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Igorom Jerkovićem te toksikologinjom s Medicinskog fakulteta prof.dr.sc. Davorkom Sutlović. Za vrijeme mirovanja gradilišta, od 22. prosinca do 8. siječnja,  kompletirat će se uređaji za mjerenje plinova koje će biti potrebno mjeriti u različitim fazama projekta. U ovoj fazi sanacije nije nužno mjeriti sve, jer u komunalnom otpadu koji se trenutno premješta ne postoje svi ti plinovi. Dinamika radova na sanaciji je dobra, u prvih 10 dana sanacije premješteno je 65 tisuća metara kubnih otpada, što je više od planiranog. Nastavi li se tim tempom, do početka turističke sezone ćemo završiti s najneugodnijim dijelom poslova, što smo i najavili, dodao je Krstulović Opara.

Građani su puni razumijevanja. Meni je žao što im je život u ovim trenucima manje kvalitetan nego što je bio prije. Oni su svjesni da je to potrebno učiniti, vesele se, kao i ja, završetku radova. Ali tamo ne smrdi samo radi naše sanacije, smrdi 50 godina odlaganja rješenja, nestručnosti, neznanja i bježanja od problema, istaknuo je gradonačelnik.

Mi smo odlučni ovaj posao završiti i zahvaljujem svima koji iskazuju razumijevanje. Posebno mi je drago što su i naši politički partneri i oni s druge strane vlasti u gradu puni razumijevanja za ono s čim se suočavamo i nikome ne pada na pamet ulaziti u politiziranje i stvaranje problema. Postoje objektivni problemi s kojima se svi suočavamo, zaključio je Andro Krstulović Opara.