Lakše do neopravdanih sati, teže do ispričnica!

0

Obiteljski liječnici od 1. listopada više ne pišu ispričnice! Pisat će ih samo nakon pregleda, a ne nakon telefonskog poziva. Žele smanjiti birokraciju, a od ministarstva obrazovanja traže – dajte roditeljima više ovlasti.

Dr. Ines Balint je na ovu temu kazala: Mi vam otprilike između 200 i 300 tisuća ispričnica na zahtjev roditelja, zbog pravilnika, ispišemo godišnje. Treba nam tri minute da bi u sustavu ispisali tu ispričnicu pa sad vi pomnožite. To je 900.000 minuta podijeljeno s 60 minuta – to je 15 sati. Ako 20 minuta imamo po pacijentu da ga pregledamo, onome potrebitom, kojem je nužna naša zaštita, to je 45.000 pregleda godišnje manje zato što je to eto nekome tako palo napamet – donio je Pravilnik bez konzultiranja struke.

Godinama je funkcioniralo pravilo da roditelji do tri dana sami pišu ispričnice, što mislite – zašto se to mijenja?

Ne mogu shvatiti zbog čega je to mijenjano. Neslužena informacija je zato da se smanje neopravdani izostanci. No, što znači neopravdani izostanak? Danas u eri moderne komunikacije, po mojim saznanjima, svaki roditelj komunicira s razrednikom. Putem sms-a ili e-maila razrednik obavijesti roditelja da dijete nije došlo ukoliko roditelj prije toga nije obavijesti razrednika. I u čemu je problem? Ako razrednik ne vjeruje roditelju? Ja im vjerujem te mislim da razrednici trebaju vjerovati roditeljima u ovako kratkim izostancima, a nakon tri dana će pacijent ionako doći k meni, kazala je dr. Balint.

Provjerili smo kako na ovo reagiraju učitelji. Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja je kazala: Pa shvaćam njihovu želju da se što više riješe administracije. I učitelji se također puno žale, da se u stvari pretvaraju u birokrate i da se administracijom gubi kreativnost. Naravno, oni koje se više bave papirima manje se mogu baviti pacijentima tako da razumijem stav liječnika po tom pitanju.

Ako roditelji sve sami pravdaju – je li to na neki način dvosjekli mač? Ostavlja li se puno prostora za manipulacije?

Baš u te dane kad se piše najviše testova, tada znaju djeca biti i bolesna. Roditelji u tom trenutku ne razmišljaju da na neki način pokrivanjem djeteta rade štetu vlastitom djetetu jer nažalost, život nije bajka. Učenici trebaju biti naučeni i spremni u životu suočiti se i s padom i s uspjehom. Poneka jedinica i nije katastrofa i sve se da ispraviti tijekom školske godine. Nažalost, neki put roditelji pokrivaju svoju djecu bez razloga, samo iz straha od neopravdanih sati ili loših ocjena, kazala je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.