Liječnici u bijelom štrajku, očekuju se gužve

0

Liječnici primarne zdravstvene zaštite, okupljeni u Udruzi koncesionara primarne zdravstvene zaštite, stupaju jutros, 26. lipnja u bijeli štrajk, te će raditi samo unutar limita koji im HZZO plaća, što je tek trećina odrađenog posla, što bi moglo stvoriti gužve u ordinacijama.

Liječnici će sporije pregledavati pacijente jer će se liječnici držati smjernica koje predviđaju 20 minuta po svakom pacijentu dnevno, što znači da će dnevno uspjeti pregledati 40 pacijenata umjesto stotinjak, koliko iznosi dosadašnji prosjek.

Razlog bijelog štrajka je nezadovoljstvo odlukom Ministarstva zdravstva koje je unatoč dogovoru, odustalo od privatizacije ordinacija. Nezadovoljni su nacrtom prijedloga novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji će, kako tvrde, imati dugoročne neželjene posljedice na primarnu zadravstvenu zaštitu. Kako je za Radio Dalmaciju izjavila dr Vikica Krolo, čelnica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, nije riječ o štrajku već o boljoj organizaciji rada kojapodrazumijeva naručivanje pacijenata svakih 15-tak minuta i posvećivanje pacijentu toliko vremena. ‘Najviše nas smeta neuređeni zdravstveni sustav koji loše funkcionira te političari koji nisu uveli promjene, promjene da liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti mogu slobodno birati način rada kako oni misle da je najbolje, a to znači da li da ostanu zaposlenici Doma zdravlja ili koncesionari, da li ih mogu naslijediti malđi liječnici kada oni odu u mirovinu itd’., kaže nam Krolo. Najavila je i sutrašnji prosvjed na Trgu svetoga Marka u Zagrebu, u 11:00 sati na koji će doći liječnici iz cijele Hrvatske koji su nezadovoljni ne svojim materijalnim pravima već organizacijom rada. ‘Želimo zadržati mlade liječnike u Hrvatskoj,’ kaže dr Krolo.

Udruga hrvatskih pacijenata upozorila je da će Vlada, bude li prihvatila prijedloge novog Zakona o zdravstvenoj zaštit te Zakona o obvaznom zdravstvenom osiguranju, učiniti javno zdravstvo manje dostupnim i skupljim. U otvorenom pismu pozivaju premijera na reformu radi očuvanja solidarnog javnog zdravstvenog sustava. Udruga tvrdi da novi zakoni predviđaju poklanjanje javnog zdravtsva privatnicima, uvođenje zdravstvenog tiruzma u javne ustanove i smanjenje prava pacijenata.