Ljubljana: IFIMES institut o smjeni Lozančića

0
Foto: /HINA/Daniel Kasap/

Vlada bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića planirala je kompromitirati Sloveniju radi izlaska Hrvatske iz arbitražnog sporazuma o graničnom prijeporu, tvrdi se u analizi arbitražne afere koju je objavio Institut za balkanske i srednjoistočne studije (IFIMES) iz Ljubljane te kaže kako je taj posao obavila hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija na čelu s ravnateljem Draganom Lozančićem.

Kao povod za objavu analize IFIMES navodi da je Milanović nedavno u polemici s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović oko pozicije  ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića naveo kako Lozančič za usluge koje je učinio Hrvatskoj zaslužio državno odlikovanje.

To se, drži institut, vjerojatno odnosi na njegov doprinos u razotkrivanju tajnih razgovora bivše slovenske diplomatkinje Simone Drenik i bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca koji su se mimo pravila arbitraže međusobno dogovarali o strategiji utjecaja na ostale arbitre kako bi Slovenija dobila teritorijalni kontakt s otvorenim morem u Jadranskom moru.

To po ocjeni IFIMES-a dokazuje da je Hrvatska od samog početka komplotirala protiv Slovenije i arbitražnog sporazuma. IFIMES je institut s dva zaposlena koji povremeno objavljuje političke analize s područja nekadašnje Jugoslavije, a tvrdi da je do svojih zaključaka došao vlastitom višemjesečnom analizom cijelog slučaja, što se nije moglo potvrditi iz nezavisnih izvora.