Longin: Borimo se za svaki ljudski život, ali i za svako radno mjesto

0
Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Zadarski župan Božidar Longin najavio je krizne mjere za pomoć gospodarstvenicima. Paket mjera težak je oko 20 milijuna kuna.

Sutrašnja sjednica Županijske skupštine će biti elektronska. Predložit ćemo određene krizne mjere. I dalje nam je u prvom planu borba za svaki ljudski život i pomoć našim zdravstvenim ustanovama. Paralelno s tim, vodit ćemo borbu za svako radno mjesto. Uz mjere Vlade RH koje su dosta konkretne, mi ćemo dati svoj doprinos kroz izravne i neizravne mjere pomoći gospodarstvu. To će u brojkama iznositi oko 20 milijuna kuna što je gotovo 17% našeg izvornog proračuna, kazao je Longin.

Od izravnih mjera imat ćemo financijski učinak gotovo 6 milijuna kuna. To su smanjenje i ukidanje naknada za koncesije na pomorskom dobru i naknada za navodnjavanje. Očekuje se Vladinim mjerama i smanjenje prihodovne strane proračuna Zadarske županije. To je najmanje 14 milijuna kuna. Sve plaće zaposlenika Županije i ustanova kojima Županija osigurava plaće idu 10% dole. Naknade Upravnim vijećima i Nadzornim odborima trgovačkih društava u kojima je Županija većinski vlasnik također se ukidaju. Naknade vijećnicima će ići za pomoć našoj bolnici. Ukida se financiranje svih udruga i ustanova po raspisanim javnim natječajima. Obustavlja se ili ukida plaćanje za razne manifestacije i događanja – kulturna, sportska, turistička i ostala – za vrijeme trajanja ove pandemije. Kresat će se i svi ostali rashodi, poručio je zadarski župan.

Ja Vas i dalje pozivam da budemo odgovorni, da budemo solidarni, da se držimo svih uputa Stožera. Ostanite doma, zaključio je Longin.