Macan i Puhovski o izborima

0
Foto: hr.wikipedia.org

Izborna noć je za nama, a rezultati izbora su za neke očekivani, a za neke veliko iznenađenje. Prema posljednjim informacijama iz Državnog izbornog povjerenstva HDZ je relativni pobjednik i nosi 61 mandat u Saboru, SDP 54, MOST 13, Živi zid 8, IDS 3, Milan Bandić 2, HDSSB 1 i jedan mandat u dijaspori nekadašnji HDZ – ovac, danas neovisni Željko Glasnović. Za Radio Dalmaciju izborni proces komentiraju Krešimir Macan i Žarko Puhovski.

Takav omjer snaga prema mišljenju političkog analitičara Krešimira Macana uzrokovala je izrazito mala izlasnost, što je u konačnici presudilo izbore. Uspoređujući to s prošlim izborima koji su bili prije samo deset mjeseci kada nismo mogli jasno reći tko je pobijedio, a tko izgubio, s obzirom na broj mandata koji su osvajale velike koalicije, sada je situacija nešto drugačija. I dok je pobjednika na ovim izborima više, gubitnik je jedan i zove se Zoran Milanović, istaknuo je Macan. Izbori su iza nas, a ono što nas čeka su pregovori o sastavljanju većine za formiranje nove Vlade. Hoće li se to pretvoriti u eksperiment kakvom smo svjedočili prije deset mjeseci ostaje vidjeti. Macan je ipak uvjeren kako će se pregovori na relaciji HDZ MOST odvijati puno efektnije i dinamičnije nego kod prethodnog pokušaja kada je načelu HDZ bio Tomislav Karamarko.

Hoće li pregovori HDZ – a i MOST – a, ili pak neke druge opcije biti uspješni ili će se formirati velika koalicija HDZ – a i SDP – a, ostaje vidjeti. Ako sve padne u vodu, može se dogoditi da će mo uskoro možda opet morati izići na izbore.

Vijest o povlačenju Zorana Milanovića s kormila SDP – a za Radio Dalmaciju je komentirao politički analitičar Žarko Puhovski. Prema njegovu mišljenju Milanović je pogriješio strateški jer je odabrao pogrešnu koaliciju s kojom ništa nije dobio, i taktički – jer je počeo zaoštravati s temema s kojima je sebe htio pozicionirati kao čovjeka koji može komunicirati sa svim slojevima pa i s desnicom, što naravno, nije išlo.

Što se tiče Mosta, naglasio je Puhovski, najvažnije da Most pametno i racionalno pregovara jer ovaj put, s obzirom na osvojene mandate, ne bi trebali imati previše zahtjeva. Ako Petrov ne prepozna znakove vremena, može mu se dogoditi sudbina Karamarka i sada Milanovića, upozorava Puhovski.

Na pitanje koliko će dugo trajati pregovori za sastavljanje vlade, Puhovski je naglasio da Hrvatska ima vremena, jer jasno je svima da državna ekonomija ide dobro i bez vlade.