Maja Grubišin nova je pomoćnica ministra pravosuđa

0
Foto: screenshot

Maja Grubišin, donedavna članica stranke Pametno, imenovana je pomoćnicom ministra pravosuđa, a vodit će Upravu za organizaciju pravosuđa.

Dok jedni pričaju o problematičnom pravosuđu, drugi ga vide kao izazov. Upravo tim riječima započeli smo razgovor sa novom pomoćnicom ministra pravosuđa Majom Grubišin, donedavnom članicom stranke Pametno. “U 2016. godini imamo niz organizacijskih i tehnoloških rješenja koji se mogu koristiti kako bi se podigla učinkovitost organizacija, pa tako i pravosuđa. Osim što će se odmah uspostaviti konkretniji i ozbiljniji kanali komunikacije i razmjene iskustava s predsjednicima sudova, sucima, državnim odvjetnicima, naša prva osnovna mjera je evaluirati dosadašnji uspjeh Strategije razvoja pravosuđa i pripadajućeg Akcijskog plana, sazvati Savjet za praćenje reforme i usuglasiti zajedničke smjernice za buduće razdoblje. Namjeravam postaviti visoke standarde u području analitike sustava, i čim za to budu postojali uvjeti provesti sveobuhvatnu analizu funkcioniranja pravosudnog aparata unazad tri do pet godina. Ovakva analiza dat će nam jasne pokazatelje gdje i kako unaprijediti sustav“, naglasila je Grubišin.

Istaknula je kako će se raditi i na poboljšanju učinkovitosti radnih procesa i administracije sustava, počevši od ministarstva potom sudova, državnih odvjetništava i drugih tijela. “Niti jedna od reformi neće se provesti ukoliko ih svi sudionici procesa ne prihvate. Jednako tako bitna je i interna reorganizacija Ministarstva pravosuđa“, istaknula je Grubišin.

Tijekom predizborne kampanje isticala je kako je reforma pravosuđa „majka svih reformi“, a paket reformi pripremala je sa kolegama iz stranke Pametno, koju je nedavno napustila kako bi stranka, kako je kazala, nastavila funkcionirati bez tereta činjenice da njen član participira u izvršnoj vlasti. “Iznimno sam ponosna na svoje donedavno članstvo u stranci Pametno i ljude koje okuplja. Tu se i rodio naš program Pametno pravosuđe koji ću pokušati implementirati u reforme koje nas čekaju”.

Vjerujem da radimo dobru stvar i da ćemo dokazati kako se pravosuđe može graditi bez ikakve političke ideologije već oslanjajući se na struku, profesionalnost i naporan rad“, zaljučila je Grubišin.