Makarska: 2. hrvatski turistički kongres

0
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Ministar turizma Anton Kliman danas je u makarskom hotelu Meteor sudjelovao na otvorenju Hrvatskog turističkog kongresa. Riječ je o drugoj stručnoj manifestaciji u organizaciji Poslovnog dnevnika, tematski posvećenoj turističkoj industriji.

Ministar Kliman održao je prezentaciju na temu ”U očekivanju kapitalnih investicija i nastavka privatizacije“, a nije propustio prokomentirati ni prvih 100 dana hrvatske Vlade i ocjenu 2,24 koliko su građani dali Vladi. Kazao je kako su to tek prve impresije te da Vlada nije ni mogla u prvih sto dana napraviti velike obrate. Svaki resor je nešto kvalitetno napravio, ali to je znak da su očekivanja od naše Vlade velika. ne bih rekao da je to mala ocijena, nego su očekivanja ljudi velika. Oni žele promjene, optimizam, bolji život, a ja se nadam ako ove mjere implementiramo i odradimo ih do kraja, da ćemo im okrenuti stav o životu u Hrvatskoj i da će se isplatiti živjeti u Hrvatskoj, kazao je Kliman.

Ministar Kliman osvrnuo se i na uvođenje posebnih kartica s pogodnostima za domaće turiste. Riječ je o “mađarskom modelu” koji bi animirao domaće turiste da po povoljnijim cijenama ljetuju i troše u vlastitoj zemlji, ali za sada samo u unutrašnjosti. To je jedan od modela koji razmatramo, kako bi potaknuli, u prvom redu kontinentalni turizam, koji je, rekao bih, naša boljka već niz godina. Postoje dobri modeli u Europi, jedan od njih je mađarski, jer su oni podignuli za 40% svoje unutarnje tržište, odnosno za 60% unutrašnju potrošnju, kazao je Kliman.

Poteglo se i pitanje privatizacije, prije svega makarske hotelske kuće, ali isto tako i Baškog Polja, kao najvećeg vojnog objekta na ovom području. Ovi hoteli imaju potencijal, mi ćemo definitivno ići u privatizaciju hotela. Ovdje se radi o nalaženju dobrog, kvalitetnog strateškog partnera, a ne rasprodaji ”obiteljskog srebra”. Strateški partner trebao bi donijeti nove investicije, jer sa 7 milijuna dobiti ne može se investirati kvalitetno u tako veliki portfelj kao što imaju makarski hoteli, kazao je ministar turizma Anton kliman.