Mall of Split dobio uporabnu dozvolu, nema prepreka otvaranju

0
Foto: www.kastela.com

Trgovački centar “Mall of Split” u splitskom predjelu Mejaši dobio je uporabnu dozvolu.

Uporabna dozvola je pravomoćna, potvrdio je to danas novinarima pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo, Teo Vojković.

Centar investitora tvrtke “Mejaši Prvi” d.o.o. nakon uklanjanja nedostataka tehnički je ispravan i time se konačno ispunila pretpostavka za njegovo otvaranje nakon što je više mjeseci situacija bila neizvjesna.

No to ne znači i da su izgrađene prometnice dobile uporabnu dozvolu, kao ni da je ispunjen ugovor sklopljen između Grada i investitora :
Pitanje vlasničkih odnosa  na zemljištu  predmetnih prometnica, kao i uređenja međusobnih odnosa koji proizilaze  iz ugovora između Grada i tvrtke “Mejaši  Prvi” nije predmet postupka izdavanja uporabne dozvole za trgovački centar , te nije niti bila zapreka za izdavanje uporabne dozvole. Grada Split i tvrtka “Mejaši Prvi” će u narednom periodu urediti te odnose kako bi odnosi u ugovorima bili završeni.

Pročelnik kaže kako se “Mall of Split” može vrlo brzo otvoriti, možda čak i sutra, te kako početak rada centra ne ovisi o Gradu, kao ni o tome imaju li pristupne prometnice uporabnu dozvolu.

Vojković tvrdi da  problem , zbog kojeg otvaranje trgovačkog centra kasni nekoliko mjeseci, nije bio u pristupnim cestama već u nedostatnim dokumentima:
Nisu imali dokaze o kvaliteti izvedenih radova na armirano-betonskoj konstrukciji, zatim su imali nedovršenosti ili nekvalitetu u izvedenoj protupožarnoj zaštiti i još niz drugih nedostataka na objektu.

Obaveze iz ugovora sklopljenog 2011.godine riješavat će se , očito, nakon otvaranja Centra.Jedna od obaveza investitora bila je izgradnja prometnica koje su trebali predati Gradu u posjed kao i tehničku dokumentaciju potrebnu za ishođenje uporabne dozvole:
To je ono šta će u narednom periodu nadležne službe Grada i tvrtke “Mejaši Prvi” pokušavat rješit. Postoji prometnica, a postavljam pitanje znate li koliko prometnica u gradu, ne samo tunel, nemaju uporabnu dozvolu, a prometujete njima? Uporabna dozvola izdana je temeljem Zakona, tu nema dileme.

U ovom trenutku Grad nije u posjedu cesta, a rješavat će se i pitanje hipoteke na zemljištu na kojem se nalazi pristupna cesta za Vukovarsku ulicu:
Postoji naravno mogućnost da u budućem periodu Hypo banka dio tih svojih potraživanja prema “Mejašima” ispostavi prema Gradu. Oko te priče se između tvrtke i Grada naravno vrše intenzivni pregovori da se to uredi i da oni na određeni način pokriju tu eventualnu obavezui koja bi mogla teretit  Grad.

Trudili smo se da se ne dogodi da u Gradu imamo još jednu “Spaladium arenu”, odnosno nedovršen projekt, istaknula je dogradonačelnica Aida Batarelo dodavši kako je s investitorima održan čitav niz pregovora :
I budite sigurni da ćete dobiti informaciju kad pregovori budu okončani. Mi cijelo vrijeme o tome razgovaramo i korak po korak se mičemo, ali činjenica je ta da se u zadnje dvije godine izgradio Centar. Grad ne pogoduje investitoru, jer sve što od dokumenta izađe iz ovog upravnog odjela i ostalih u skladu je s važećim zakonima.

Na kraju je zaključila kako buduću gradsku vlast, kad god ona došla, neće dočekati nikakvi “kosturi u ormaru” kao što se dogodilo ovoj upravi.