Na Marjanu 13 posto šume zahvaćeno potkornjakom

0

13 posto borova na Marjanu zahvaćeno je mediteranskim pokornjakom, od toga se 8 posdto osušilo 2016. godine, rekao je Robert Koharević, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan na javnoj prezentaciji projekta ‘Sušenje borova u park-šumi Marjan’ koju su organizirali Javna ustanova i Hrvatski šumarski institut.

Problem sa sušenjem šume ne događa se samo na Marjanu, nego diljem Dalmacije.  Javna ustanova za upravljanje park šumom Marjan jedina je ustanova koja je tražila pomoć znanstvenika zbog ove opasne pojave. Za sušenje borove šume  odgovoran je mediteranski potkornjak. Najviše je osušenih borova srednje starosti, od 60 do 70 godina. Odstranit će se osušeni borovi, a što se ne može odnijeti, prekrit će se insekticidnim mrežama, a bit će postavljene i feromonske klopke i to na proljeće kada se potkornjak budi. ‘ Nema straha za pluća grada, od 64 tisuće stabala, možda sedam tisuća treba ukloniti, a nove autohtone biljke dolaze’ poručio je Koharević.

Dr.sc. Milan Pernek iz Instituta rekao je kako je sušenje koje su proučavali 2016. godine različito od ovoga kojeg su proučavali lani.  ‘Ovakve razmjere i ovakvo sušenje nismo imali prije dvije godine. Otkrili smo ove godine mediteranski potkornjak koji nije bio prisutan na ovom dijelu Mediterana, dok je bio u toplijim dijelovima sjeverne Afrike ili zapadne Turske. Mislim da je ovo povezano s klimatskim promjenama jer temperatura je narasla da omogućuje potkornjaku više potomaka, ‘bildanje’ populacije koja napada zdrava stabla ‘ kazao je Pernek. Naveo je kako ovaj problem treba riješiti prije nego počne konverzija šuma.