Martin Garrix i Hardwell za povijesni kraj trodnevnog spektakla u Splitu

0

“Music, love, peace, forever”, formula je završne, treće večeri splitskog dijela festivala ULTRA Europe, koji je još jednom pokazao zašto je nenadmašiv na ovim prostorima. Steve Aoki, Tiesto, Marco Carola, Martin Garrix, Hardwell te druga lica svjetske elektroničke scene, učinili su da posljednja runda setova za ovu godinu zauvijek ostane upisana u sjećanjima desetaka tisuća Ultranauta. Više od 130.000 posjetitelja kroz tri dana festivala, divovska pozornica, najsuvremenija produkcija i specijalni efekti, postavili su nove granice i standarde koje će biti izazovno nadmašiti u nadolazećim izdanjima ULTRE, a koja je već najavljena na istoj lokaciji iduće godine. ULTRA Europe nastavlja svoje putovanje po otocima, Braču, Hvaru i Visu, destinacije koje se u savršenom spoju glazbe i posjetitelja, pretvore u pravi festivalski raj.

Photo: David Seeger

Treću noć festivalskog spektakla na Parku Mladeži, obilježio je Steve Aoki čije torte ni ovaj put nisu zaobišle njegove najvatrenije obožavatelje u prvim redovima koji su ga dočekali s desecima plakata poput “Cake me Steve” i “Cake means happiness”. Above & Beyond su to zaista i bili, a nakon njih, na najvećoj se festivalskoj pozornici, dva sata iza ponoći, pojavio on – senzacionalni i neponovljivi Martin Garix. U svom je prepoznatljivom ritmu zaljuljao cijeli svijet u “malom” i ostavio raspamećene Ultranaute bez daha. Ove godine je čast da zatvori festival pripala Nizozemcu Hardwellu kojeg već sada smatraju kraljem ove glazbene scene. Prije nego se pojavio za DJ pultom, upitao je svoje najvjernije fanove živi li svoj san, a oni su mu na to dali veoma jasan odgovor u idućih 90 minuta. Naime, uslijedila je čudesna priča i vjerojatno najspektakularniji nastup u povijesti festivala ULTRA Europe. Hardwell je sišao s pozornice te je, na kraju, poručio svim svojim vjernim fanovima: “Hvala vam za ovo! Hvala vam što mi omogućujete da svakoga dana zaista živim svoj san!”

Photo: SamirCK

RESISTANCE pozornica je i trećeg dana ugostila pravu kremu glazbenika koje su s užitkom slušali i pratili plesom do zore. Pretty Pink, ANNA, Joseph Capriati bili su pravo osvježenje ovogodišnjeg festivalskog line upa, a kraj je povjeren kralju Marcu Caroli, koji je još jednom dokazao zašto već godinama suvereno vlada plesnim podijima diljem svijeta.

Photo: Sil Vanderbruggen

Pamtit će se ovo izdanje po brojnim rekordnim ostvarenjima, doživljajima i emocijama koje su se mogle osjetiti kilometrima oko zone festivala, a iako je cijela pripremna faza bila iznimno neizvjesna, organizatori su znali i vjerovali da ULTRA Europe može i da se mora vratiti tamo gdje joj je i mjesto. Dvije godine pauze bile su preduge, a ovogodišnje brojke i slike tri veličanstvena dana u Splitu, koje i danas obilaze sve kutke svijeta, govore u prilog svemu onome što se mjesecima najavljivalo.

“Velika je ovo čast i posebno priznanje svima nama iz organizacije, ali i svima onima koji su na neki način doprinijeli i koji su bili dijelom ovog, usudio bih se reći, povijesnog izdanja ULTRE. Dvije godine pauze, potpuna neizvjesnost te nemogućnost planiranja bili su izazovni za svakog člana našeg tima, ali smo već u listopadu prošle godine odlučno rekli da te započeli s pripremama vjerujući u sve ovo čemu smo imali priliku svjedočiti tijekom protekla tri dana u Splitu. Kao organizatori smo vrlo zadovoljni svim poboljšanjima koja smo ostvarili u segmentima produkcije i sigurnosti ali i time da smo opće iskustvo posjetitelja u Parku Mladeži podigli na još višu razinu. U planu su dodatne aktivacije te rješenja koja će već iduće godine našim posjetiteljima omogućiti još bolji doživljaj. Također, sretni smo što je broj intervencija i incidenata sveden na minimum, što je samo potvrda da je Park Mladeži idealno mjesto za događanja ove veličine te lokacija koja može podržati još snažniji rast festivala u budućnosti“, – izjavio je Joe Bašić, vlasnik tvrtke MPG Live, službenog organizatora festivala.

Na visini zadatka i ove su godine bile sve gradske službe koje su Split učinile sigurnim i čistim za njegove stanovnike te posjetitelje. Grad je u samo dva sata nakon završetka svake festivalske večer bio u potpunosti očišćen, a pojačane su bile i sve sigurnosne službe, što je rezultiralo nikad mirnijim izdanjem te vrlo malim brojem intervencija. Tijekom tri dana trajanja festivala kroz splitsku zračnu i trajektnu luku prošlo je u oba smjera oko 135.000 putnika. Kroz zračnu luku, tijekom trajanja festivala, stiglo je oko 300 zrakoplova s više od 70.000 putnika, iz 141 zemlje svijeta i 85 destinacija, potvrdio je Mate Melvan, šef službe prihvata i otpreme putnika u Zračnoj luci Split.

Photo: David Seeger

Još je jedna lijepa vijest obilježila festivalske dane. Naime, Sveučilište u Splitu je s tvrtkom MPG Live potpisalo ugovor o suradnji kojim se studentima Sveučilišta otvara mogućnost obavljanja stručne prakse na jednom od najatraktivnijih glazbenih događanja u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Ugovor kojim ULTRA postaje jedna od najatraktivnijih nastavnih baza, u Rektoratu su potpisali su prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, i Joe Bašić, CEO i osnivač tvrtke MPG Live i direktor festivala ULTRA Europe.

Splitski dio festivala proteklih dana nisu propustile posjetiti ni brojne poznate osobe poput Maksima Mrvice, Aleksandre Dojčinović, Anamarije i Antonija Asanovića, Sanje Dagan, Ivana Huljića, Sandija Pege, Kristijana Iličića, Joleta, Mate Grgata, Drage Pezića te brojnih drugih.

Photo: Stijn De Greauwe

Osmom izdanju festivala ULTRA Europe još nije kraj! Prva stanica na popisu destinacijskog programa je otok Brač, točnije 585 Club na Bolu gdje će zasvirati sestre NERVO, višestruko nagrađivane i najbolje rangirane ženske DJ-ice svih vremena na svijetu. Šveđanin Wahlsted je drugo glazbeno ime koje će nastupiti u Bolu, a hrvatske će snage braniti dobro poznati Joe 2 Shine. Hvarska stanica doživjet će pravo konceptualno osvježenje. Cjelodnevnu priču 12. srpnja, u ranim popodnevnim satima, otvara ULTRA Beach, od ove godine u klubu Carpe Diem Beach, a dovodi nekoliko sjajnih glazbenika. ASPYER, BLINDERS B2B TV Noise, DubVision, Julian Jordan, Justin Mylo, Loopers, Malarkey i Matt Nash pobrinut će se za pravi morski plesni glazbeni doživljaj, a listu će zatvoriti izvođač čije ime organizatori još uvijek skrivaju, kao posebno ULTRA Beach iznenađenje. U istom će se prostoru održati i večernji program RESISTANCE Hvar koji predvode brazilska DJ-ica ANNA te velika talijanska zvijezda Ilario Alicante. Destinacijsko putovanje završava na najbajkovitijoj tvrđavi u Hrvatskoj. U prostoru Fortice na Visu, s pogledom na Jadransko more i uz zalazak sunca, sprema se RESISTANCE Vis, Destination Closing Party, a za jedinstveni glazbeni doživljaj pobrinut će Michael Bibi, londonski DJ i producent. VIP ulaznice za destinacijeske party stanice su rasprodane, ali se još uvijek mogu kupiti GA ulaznice, putem službene web stranice festivala: https://ultraeurope.com/tickets/ultra-beach/.

Photo: Rudgrcom

RASPORED DOGAĐANJA DESTINATION ULTRA 2022:

11. srpnja – Regatta Party, 585 Clubu, Bol, Brac

12. srpnja – ULTRA Beach, Carpe Diem Beach Clubu, Pakleni otoci, Hvar

12. srpnja – RESISTANCE Hvar, Carpe Diem Beach Clubu, Pakleni otoci, Hvar

13. srpnja – RESISTANCE Vis, Destination Closing Party, tvrđava Fort George, Vis