Merkel i Davutoglu za jači angažman NATO-a

0
Foto: arhiva

Turska ne može sama zbrinuti sirijske izbjeglice, rekao je premijer Ahmet Davutoglu kada 30.000 ljudi u bijegu iz Alepa stiže na tursku granicu te je s njemčakom kancelarkom Angelom Merkel pozvao na stvaranje sigurnih putova do Europe i veću ulogu NATO-a u borbi protiv krijumčara ljudima.

Nitko ne bi smio misliti da Turska koja prihvaća izbjeglice mora sama nositi teret tog prihvata“, rekao je Davutoglu novinarima nakon razgovora u Ankari s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Kancelarka je rekla da je zapanjena patnjom sirijskih civila blokiranih na sirijsko-turskoj granici i upozorila na bombardiranja Alepa, posebice ruske vojske koja uz postrojbe sirijskog predsjednika Bašara al-Asada bombardira taj drugi najveći grad Sirije.

Oko 30.000 sirijskih civila nagomilalo se u ponedjeljak na turskoj granici, koja je i dalje zatvorena, nakon bijega od ofenzive koju su prije tjedan dana pokrenule postrojbe režima Damaska oko grada Alep, rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu. Ankara i Bruxelles su krajem studenoga potpisali akcijski plan europske pomoći od 3 milijarde eura turskim vlastima u zamjenu za njihovu bolju kontrolu granica i za borbu protiv krijumčara ljudima. “Želimo  osigurati siguran put, leaglni put za izbjeglice“, rekla je Merkel i dodala da NATO-ovi ministri razmatraju korake uključivanja vojnog saveza.

U nastojanju zaustavljanja ilegalne imigracije, kancelarka i turski premijer su rekli da planiraju zajedničku operaciju Frontexa i turske obalne straže. (Hina)