Meteoalarm izdao crvena upozorenja

0
Foto: pixabay.com

Meteoalarm je za danas oglasio crveni alarm za neke dijelove Hrvatske što znači da će vrijeme biti izuzetno opasno.  Narančasto upozorenje na snazi je za cijelu obalu zbog obilne kiše.

Maksimum oborina očekuje se u noći na srijedu kada će pasti od 50 do 150 litara kiše po metru četvornom. U Dalmaciji je na snazi i crveno upozorenje zbog olujnog juga koje će puhati i do 130 kilometara na sat.

U prekidu su brodske linije: Zadar-Preko, Milna-Rogač-Split te katamaranske linije: Korčula-Hvar-Split i Ubli – Vela Luka – Hvar – Split, Vis-Split.

Lokalno izraženi pljuskovi te veća količina kiša u kratkom vremenu mogu prouzročiti poplavljivanje prometnica i pojedinih objekata, bujične poplave te klizišta i odrone. S premještanjem ciklone te visokim valovima za očekivati je i poplavljivanje pojedinih riva.

Očekuje se porast vodostaja, prvenstveno na području Dalmacije, Istre i Primorja te u Gorskom kotaru. Cijeli tjedan najavljuje se promjenjivo vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a najviše suhog vremena bit će u četvrtak.