Milanović i slijedeće četiri godine na čelu SDP-a

0
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zoran Milanović u subotu je potvrđen za novog (starog) predsjednika stranke.

Bila je fer, žestoka utakmica, međutim, tko god misli da je ovo oslabilo SDP, grdo se vara, izjavio je Milanović pred novinarima i članovima SDP-a u središnjici stranke u Zagrebu.

Milanović je uvjeren da je izborima za stranačkog predsjednika SDP pokazao da je moderna, progresivna i otporna europska stranka koja zastupa univerzalne, ali i tradicionalne vrijednosti. Podijelili se nismo jer kod nas, kada su vrijednosti i politike u pitanju, razlike ima jako malo. Ima ih, ali jako malo, kazao je Milanović te dodao kako su unutarstranački izbori bili “samo održavanje mišićnog i mentalnog tonusa za borbu za vlast u Hrvatskoj, ali poštenu, demokratsku vlast kako bi se vratili tamo gdje smo ostavili ‘Hrvatsku koja raste'”.

Zajendo s Milanovićem pred novinare i članove je izišao i njegov protukandidat Zlatko Komadina, koji mu je čestitao na pobjedi, ponovivši kako su u kampanji bila dva kandidata, ali samo jedan SDP. Žao mi je što članice i članovi nisu izabrali promjene, ali njihova se volja mora poštovati, kazao je Komadina i dodao kako je Milanović izbore dobio pošteno.

Prema neslužbenim rezultatima Zoran Milanović je dobio 1783 glasa, a Komadina 1588 glasova. Težak poraz Komadina je doživio u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je Milanović dobio čak 1533 glasa, a Komadina tek 696. Komadina je, prema prvim neslužbenim informacijama, dobio više glasova u Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji te Vukovarsko-srijemskoj županiji. No u Rijeci je izlaznost članstva bila ispod 50% te je 212 članova bilo za Komadinu, a 147 za Milanovića.

Arsen Bauk je u izjavi za Radio Dalamciju kazao kako je očekivao da će Milanovićeva pobjeda biti bliža dvotrećinskoj nego nadpolovičnoj. Drago mi je da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvario najveću razliku u Hrvatskoj, oko 830 glasova.