Ministar Beroš za RD o zamjeni pacijentica u splitskom KBC-u: Netko će odgovarati!

0
Foto: Radio Dalmacija

Ministar zdravstva Vili Beroš u izjavi za Radio Dalmaciju komentirao je najnoviju situaciju u splitskom KBC-u kada je došlo do zamjene pacijentica nakon čega je ravnatelj bolnice, dr Julije Meštrović, podnio ostavku. O njoj će odlučivati upravno vijeće bolnice.

‘Čekam rezultate unutrašnjeg nadzora kojeg je ravnatelj sam pokrenuo i čekam rezultate inspekcije koja je krenula u Split. U ovisnosti o tome ovisit će i moj slijedeći potez. Mi moramo utvrditi da li se radilo o nemaru ili o nekakvom nepoštivanju procedure i protokola ili se radili o propustu u organizaciji rada. U ovisnosti o tome netko će snositi sankcije, siguran sam da će netko odgovarati, ali tko će to bit,i u ovom trenutku dok nemamo sve relevantne informacije, ne mogu se o tome očitovati. U svakom slučaj,u velika pogreška, veliki propust’, rekao nam je ministar Beroš.

‘Ono što je bitno je da su ravnatelj i njegov pomoćnik kontaktirali obitelj, nakon toga sam se ja čuo s njima. Ispričao se i izrazio svoje žaljenje. Moramo sve obaviti sukladno procedurama. Ravnatelja ne razrješujem ja već Upravno vijeće ustanove. Moramo vidjeti što je i kako je bilo i onda utvrditi odgovornost koja sigurno postoji, samo moramo vidjeti čija.’

Podsjetimo, u pitanju je drugi slučaj zamjene pacijentica. Istoga dana u razmaku od jednog sata u splitsku bolnicu su došle dvije žene, jedna iz doma za starije i nemoćne u Seget Vranjicu, a druga iz doma u Dicmu. Njihovi identiteti zamijenjeni su tijekom prijema.

Jedna je bila pozitivna na koronavirus i ona je još živa, a nakon što je ozdravila vraćena je u Dom u Segetu, no djelatnici doma odmah su primijetili da se radi o drugoj osobi.

Druga pacijentica koja je preminula 16. travnja pokopana je u Grudama, ali pod imenom žene koja je još živa. Ministar Beroš se ispričao obitelji, baš kao i ravnatelj Meštrović koji je osobno posjetio ožalošćenu obitelj.

Što se tiče nalaza testiranja s Brača, ministar nam je rekao da podaci nisu u ovom trenutku kompletni pa će se objaviti kada budu gotovi.