Ministar Kuščević: Ukidamo obvezu energetskih certificiranja apartmana

0
Foto: Hina/Damir Senčar

Mali obiteljski iznajmljivači napokon mogu odahnuti, barem što se tiče dobivanja energetskog certifikata za svaki apartman ili kuću koja se bavi ugostiteljskom djelatnošću u turizmu. Informacija je to koju je za Radio Dalmaciju potvrdio ministar graditeljstva Lovro Kuščević.

Mi smo reformska Vlada, a Odluka o ukidanju obveze energetskog certificiranja jedna je od prvih reformskih odluka nove Vlade“, istaknuo je Kuščević. “Danas u RH imamo preko 400 parafiskalnih nameta, a jedan od njih je i energetski certifikat za male iznajmljivače. Znamo koliki je to financijski teret za njih, pa smo u suradnji sa Ministarstvom turizma i MInistarstvom zaštite okoliša donijeli Odluku o ukidanju obeveze energetskog certificiranja za apartmane. Osim toga ta obveza nije propisana Europskom direktivom, pa ni Zakonom o gradnji. Ishiterno je donešena prošle godine od strane bivše Vlade i bespotrebno opterećuje naše iznamljivače.”

Predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Nedo Pinezić, u ime članova posljednjih godinu dana upozorava kako u Europskoj direktivi ne postoji obveza o certificiranju, te kako je riječ o nelegano nametnutom trošku mikro poduzetnicima u turizmu. Završila je tako, naglasio je Pinezić, polugodišnja saga koja je izazvala nezapamćenu pomutnju među 63 tisuće registriranih obiteljskih iznajmljivača.

Svi oni koji su napravili certifikate ipak ne znači da su bacili svoj novac u vjetar, jer dobiveni certifikati su im osnova za svako apliciranje prema EU fondovima za zaštitu okoliša. Za one koji ih još nisu nabavili, sada će to biti stvar njihove odluke i procjene, a ne obveze koja im je nametnuta“, naglasio je Pinezić.

Procjenjuje se da je do danas energetski certifikat za apartmane napravilo oko 10 posto svih iznajmljivača, odnosno njih oko šest tisuća i to najviše u velikim urbanim centrima poput Zagreba, Dubrovnika i Rijeke.