Ministar Marić: Treba nam novac za HAC, “porezni Uskok” ne želim ukidati

0
Foto: screenshot HRT

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da su u Washingtonu vođeni razgovori s predstavnicima međunarodnih financijskih institucija između ostaloga i o novcu za HAC.

Najavio je kako bi u tijeku ovog tromjesečja Hrvatska mogla izaći na inozemno financijsko tržište te istaknuo da namjerava ojačati aktivnosti poreznog Uskoka. Hrvatsko izaslanstvo sudjeluje do 17. travnja  na proljetnoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu.

Vođeni su razgovori o financijskom dijelu restrukturiranja autocesta, potvrdio je, no još nikakvi konkretni iznosi nisu dogovoreni. Samo ove godine HAC-u na naplatu dospijeva 466 milijuna eura na ime otplata kreditnih zaduženja.

Ovogodišnjim proračunom Vlada je planirala zaduženje od milijardu eura u kunskoj protuvrijednosti, pri čemu bi se jedan dio potreba za financiranjem podmirio i na inozemnom tržištu.

Što se tiče tzv. poreznog Uskoka  ministar Marić ističe kako unatoč svim nagađanjima o zatvaranju te institucije naprotiv smatra da taj sektor treba pojačati svoje aktivnosti.