Ministar Šustar u posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji

0
Foto: Radio Dalmacija

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar u jednodnevnom je posjetu Splitsko – dalmatinskoj županiji. Tijekom jutra susreo se sa županom splitsko – dalmatinskim Zlatkom Ževrnjom, a teme razgovora očekivano bile su školstvo i obrazovanje.
Modeli školstva i obrazovanja, kakvim ih vide u Splitsko – dalmatinskoj županiji primjer su i za ostatak Hrvatske, naglasio je ministar Šustar, te dodao kako je riječ o županiji koja svojim primjerom prepoznavanja novih trendova u obrazovanju strši iznad ostalih.

Govoreći o kurikularnoj reformi ministar Šustar je odgovorio i na upit koliko škola Splitsko-dalmatinske županije će biti uključeno u program koji predviđa 60 škola u eksperimentalnu implementaciju; “Bit će javni poziv, a najprije treba vidjeti kako će ići javna rasprava. Pozivam sve da se uključe u javnu raspravu, da ta rasprava bude čim bolja. Nadam se da će mo ispoštovati dinamiku sa brojem škola koje sam spomenuo. Sve naše djelatnike moramo maksimalno okuražiti i poticati na kvalitetni raspravu. Nakon toga ide su u javni poziv za sve zainteresirane.

Dodao je i da je potrebno naučiti se ‘kanalizirati rasprave, ne ići izvan okvira, a prema radnoj skupini treba kanalizirati komentare. Medije je zanimalo i jesu li osigurana sredstva za reformu; “Ne možemo isključivo računati na europske fondove, tu država mora imati jasne prioritete. O tome je jasno govorio i prvi podpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko. 12 milijuna kuna je već uloženo, za 60 škola iz eksperimentalnog programa će biti osigurana sredstva.

Ja bih vratio stvari na početak, a taj je da se konačno u Hrvatskoj cjelovito promišlja budućnost obrazovnog sustava, a sad se nudi prilika da se iskomentira kroz javnu raspravu. Ono što je najvažnije, imat ćemo stabilan obrazovan sustav” – zaključio je ministar Šustar.