Ministarstvo stanarima Kopilice potvrdio da su stranka u postupku!

0

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, poništilo je rješenje kojim se stanarima Kopilice ne priznaje pravo da su stranka u postupku s obzirom na izdavanje građevinske dozvole za privremeni autobusni kolodvor u Kopilici,  potvrdio nam je Tonći Grozdanić koji je i podnio žabu na rješenje. Grad Split je sam sebi izdao građevinsku dozvolu za projekt na Kopilici. Mi smo se žalili na to Gradu Splitu, a on je našu žalbu odbio tvrdeći da stanari Kopilice nisu stranke u postupku. Mi smo tvrdili suprotno te smo podnijeli žalbu Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja koje je našu žalbu uvažilo. Ukinuli su odluku o građevinskoj dozvoli te su vratili cijelu stvar na početak.”, kazao nam je Grozdanić.

Prema uputi o pravnom lijeku, na rješenje se ne može podnijeti žalba.

Može se pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom u Splitu u roku od 30 dana, stoji u rješenju!

Tražili smo komentar i od Grada Splita koji nam je poslao priopćenje, a kojeg prenosimo u cijelosti:

“Rješenjem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja poništeno je rješenje Grada Splita, Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša, kojim se stanarima Kopilice ne priznaje svojstvo stranke u postupku izdavanja građevinske dozvole, a ne sama građevinska dozvola.

Naime, Zakonom o gradnji je propisano da su osobe koje se odazovu pozivu za uvid u spis predmeta dužne dokazati da imaju svojstvo stranke.

Grad Split je stanarima omogućio uvid u spis predmeta te je nakon toga donio gore navedeno rješenje na koje su stanari Kopilice uložili žalbu.

U drugostupanjskom postupku Ministarstvo je rješenje poništilo navodeći u obrazloženju da je, sukladno upravnosudskoj praksi, samim time što je stanarima Kopilice omogućen uvid u spis, prvostupanjsko tijelo žalitelju priznalo svojstvo stranke u postupku izdavanja predmetne građevinske dozvole, te je stoga žalitelj stranka u predmetnom postupku.

Također žalitelji imaju pravo podnijeti prijedlog za obnovu postupka izdavanja građevinske dozvole, s obzirom da je ista pravomoćna, i u tom slučaju je Grad Split dužan provesti obnovu postupka i donijeti rješenje sukladno Zakonu o općem upravnom postupku.”