Ministarstvo zdravlja: pacijenti nisu ugroženi u operacijskim salama splitske bolnice

0
Foto: ilustracija

Pacijentima i liječnicima KBC-a Split, koji borave u operacijskim salama, nije ugroženo zdravlje, tvrde u Ministarstvu zdravlja.

Nakon što je u medijima objavljeno da će od ponedjeljka dio specijalista anesteziologije prestati raditi u dvije operacijske dvorane na Hitnom kirurškom prijamu na Firulama, jer je navodno stručni nadzor Hrvatske liječničke komore otkrio brojne nepravilnosti poput navodnih nedostatka sustavne odvodnje viška anestetičkih plinova i para i neodgovarajuće izmjene svježeg zraka, oglasili su se iz Ministarstva.

Kažu da je prema izvještajima i dokumentaciji redovne kontrole o uvjetima rada u KBC-u Split u operacijskim salama Hitnog kirurškog prijema, utvrđeno da su koncentracije anestezioloških plinova unutar dopuštenih vrijednosti, te  niti u jednom trenutku nije ugroženo zdravlje djelatnika ni pacijenata, što potvrđuju i redovni sistematski pregledi osoblja bolnice.

“Sve redovne kontrole u KBC-u Split obavljaju neovisni, ovlašteni vanjski stručnjaci koji posjeduju certifikate za pružanje takvih usluga, što nije slučaj s izvanrednom kontrolom komisije Hrvatske liječničke komore. Pored toga, članovi komisije prilikom obavljanja nadzora nisu zatražili nikakvu dokumentaciju o redovnim ispitivanjima radnog okoliša, ventilacije i električnih instalacija, stoga se nadamo da pacijenti neće bez ikakvih objektivnih razloga biti zakinuti za neophodne zdravstvene usluge“, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravlja.

U zadnjih nekoliko dana ovo je već treći slučaj zbog kojeg je splitska bolnica zadnjih   pod povećalom javnosti. Prvo je krajem studenog u medijima otkrivena navodna facebook prepiska dvoje kirurga koji se dogovaraju oko slanja  pacijenata i podjele mita, a zatim su   objavljeni i navodi iz anonimne elektronske pošte u kojoj se šef Klinike za kirurgiju sumnjiči za navodni sukob interesa.