Ministrica kulture o sudbini Splitskog ljeta

0
Foto: CROPIX/Vladimir Dugandzic

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek  u Splitu je nakon sastanka sa splitsko-dalmatinskim županom Zlatkom Ževrnjom najavila drukčiji pristup obnovi baštine i zajedničko planiranje projekata koji će se prijavljivati za europske fondove.

Uz ostalo istaknula da je Splitsko ljeto izvanredan nacionalni festival velike vrijednosti kojemu će izmjenom pravilnika biti potvrđen njegov status.

Na sastanku je bilo riječi o konkretnim projektima, njihovoj realizaciji i planovima vezanim uz županijske ustanove te o ulozi županije kao ključnoga partnera ministarstvu i vladi u planiranju regionalnog i kulturnog razvoja Hrvatske.

Ministrica je nakon sastanka najavila da će u sljedećim godinama bliže surađivati sa županijom s kojom će imati bolju koordinaciju i planiranje investicija u području kulture.

 Najavila je i drukčiji pristup obnovi kulturne baštine, zajedničko planiranje projekata koji će se prijavljivati za europske fondove te postizanje boljega i ravnopravnijeg sudjelovanja građana u kulturi i umjetnosti, što je cilj vlade i ministarstva.

U tom smislu ova županija, koja nakon Zagreba ima najveći broj stanovnika, sa specifičnim geografskim položajem od otoka do Zagore, ima posebne izazove u smislu osiguravanja sudjelovanja u kulturi svim građanima, te ćemo i tu zajednički raditi, rekla je ministrica.

Govoreći o Splitskom ljetu, Obuljen Koržinek je istaknula da je ono za Ministarstvo kulture, bez obzira na formalno pitanje, izvanredan nacionalni festival velike vrijednosti” što će se “potvrditi potrebnom izmjenom pravilnika kako bi se toj manifestaciji i u formalnom smislu vratio status koji ona u smislu umjetničkih dosega ima.

Na pitanje novinara hoće li Ministarstvo, s obzirom na to da Grad Split ove godine nema proračun, pokriti dio sredstava koja nedostaju za održavanje Splitskoga ljeta, ministrica je odgovorila kako mora priznati da je malo začuđena tim velikim problematiziranjem činjenice da Split nema proračun.

Postoji niz gradova koji nemaju proračun, istaknula je. Evo Dubrovnik isto priprema veliki nacionalni festival, ali takvi problemi se ne pojavljuju. Postoji privremeno financiranje, zna se kada će biti izbori, nakon toga će se usvojiti proračun. Nije mi jasno zašto se ovdje toliko postavlja pitanje praćenja manifestacija koje su se, kao što znamo, održavale i prošle godine. Vjerujem da tu neće biti nikakvih problema, rekla je Obuljen Koržinek.

Nakon sastanka sa županom Ževrnjom, ministrica je posjetila nadbiskupa Splitsko-makarskog Marina Barišiću, a nakon toga otišla je u Solin, dok će se u srijedu sastati sa splitskim gradonačelnikom Ivom Baldasarom.