Mnogi građani na mobitel dobili upozorenje prije potresa

0
Foto: pixabay

Mnogi građani u Splitu potvrdili su da su nešto prije noćašnjeg potresa dobili na pametnim telefonima ispisano upozorenje da je u blizini potres.

Naime, Android je nedavno na području Europe počeo slati upozorenja o potresima. Riječ je o sustavu koji se već neko vrijeme koristi u SAD-u. Riječ je o sustavu ShakeAlert kojeg su razvili američki seizmolozi. U Kaliforniji, gdje je sustav razvijen, postavljeni su brojni seizmometri, a što uvelike olakšava detektiranja potresa.

Diljem svijeta, kao seizmometri mogu poslužiti Android mobiteli. Svi pametni telefoni dolaze s malenim akcelerometar koji mogu osjetiti signale koji ukazuju da bi se mogao dogoditi potres, objasnili su programeri Android sustava u predstavljanju ovog programa.

Ako akcelerometri na tisućama Androida na nekom području zabilježe trešnju algoritam u stotinki obradi podatke i šalje upozorenje. Ako telefon otkrije nešto za što misli da bi mogao biti potres, šalje signal poslužitelju za otkrivanje potresa, zajedno s grubom lokacijom gdje je došlo do potresa. Poslužitelj zatim kombinira informacije s mnogih telefona kako bi otkrio događa li se potres.