Most Split: Nepristana komisija za postupke javne nabave ključna je za slijedeće četiri godine

0

Splitski Mostovci osvrnuli su se na proces javne nabave. U nastavku pročitajte njihovo priopćenje na tu temu.

Kao što možemo vidjeti iz medija, Split je jutros potresao još jedan skandal vezan za postupke javne nabave.
Bitno je istaknuti da je Most na isto već upozoravao, kako za božićnice, tako i za bonove umirovljenicima, kao i nedavno za fitness sprave.

Ono što mogu istaknuti kao kandidat za gradonačelnika Splita je da Most ima nultu toleranciju na neprovođenje javne nabave i namještanje natječaja.

„Postupci javne nabave jedan su od naših prioriteta za naredno razdoblje. Naš cilj za Gradsku upravu, gradske tvrtke i ustanove je jačanje učinkovitosti, integriteta, odgovornosti i transparentnosti u radu. Potpuna otvorenost i transparentnost javnih financija i djelovanja javne uprave vodi do iskorjenjivanja korupcije na svim razinama.
Implementirat ćemo Antikorupcijski program za trgovačka društva u većinskom vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave. Potpuno ćemo otvoriti sve postupke javne nabave, bez obzira na visinu iznosa, tako da ćemo uspostaviti nepristranu komisiju za postupak javne nabave i dostupnost na Elektroničnom oglasniku javne nabave“, istaknuo je Ivica Grković.
Grković naglašava da je nužno uvesti objedinjenu javnu nabavu za sve gradske tvrtke, a da je trenutna praksa po kojoj svaka gradska tvrtka provodi posebne postupke promašena. Navodi i to da Most svojim prijedlogom želi zaštiti interese građana Splita i onemogućiti da u komisiji za javne nabave sjede stranački podobne osobe koje pristrano donose odluke.
„Svakako bitno je napomenuti da su i pojedine gradske tvrtke isplaćivale božićnice bez postupka javne nabave, premda su ih morali provesti jer se radi iznosu većem od 200.000 kn, čime ćemo se isto pozabaviti“, istaknuo je Mostov gradski vijećnik Josip Markotić. Zaključno ističe da ne zna što je strašnije, to da uprava drži da je mišljenje ministarstva staro
11 godina nepromjenjivo premda se i zakon mijenjao, ili način na koji vlast rasipa novac poreznih obveznika.
Za kraj Mostovci ističu da se trenutna praksa mora hitno prekinuti, te da ne mogu promijeniti dosadašnje neracionalno ponašanje, ali zato u budućnosti možemo uštedjeti milijunske iznose koji se mogu iskoristiti u svrhu podizanja kvalitete života svih građana grada Splita.