Može li Dalmacija proizvoditi višak električne energije?

0
Foto: wiki

Može li Dalmacija proizvoditi višak električne energije, pitanje je na koje smo danas pokušali doznati odgovor na stručnom predavanju koje je organizirala Hrvatska gospodarska komora.

Predstavnici strukovne grupacije obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti te energetike pokušali su ponuditi rješenja redefiniranja postojećih izvora energije, prije svega hidroenergetskih sustava koji u primarnom dijelu proizbode električnu energiju. Prilike su brojne i to kroz modernizaciju ključnih objekata srednjedalmatinskih riječnih slivova, no velike prilike su i kada je u pitanju solarna odnosno vjetro energije.

Predsjednik strukovne grupacije Mate Dabro ističe kako nužna dogradnja sustava koji su planiran u razdoblju 1950 – 1970, dakle prije više od pola stoljeća. U međuvremenu, naglasio je Dabro naše potrebe za električnom energijom višestruko su porasle.

Pedeset posto vodnom vala redovito pohranimo u akumulacije, dok ostatak nismo u mogućnosti prihvatiti. Iz tog vodnog potencijala moguće je izvući preko 880 megavata snage, dok je proizvodnja koja proizlazi iz tog potencijala 2,3 teravat sata.

Proizvodnja električne energije očito je velika prilika za Hrvatsku, samo je pitanje u kojoj će mjeri oni koji odlučuju prihvatiti stajalište struke.