Na A3 poginule četiri osobe, među njima i 14-godišnjak

0

Četiri osobe poginule su u stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila noćas, pola sata iza ponoći, na auto-cesti A-3 Bregana – Zagreb – Lipovac, nedaleko od odmorišta Bošnjaci, u smjeru Zagreba. Jedna osoba je ozlijeđena.

U osobnom vozilu marke „Škoda Octavia“ slovenski registraskih oznaka nalazilo se 5 osoba, svi državljani Republike Srbije. U jednom trenutku vozač osobnog vozila je izgubio nadzor nad vozilom i sletio s ceste te udario u zaštinu ogradu uz auto-cestu. Od siline udara i zadobivenih ozljeda smrtno su stradale četiri osobe (42-godišnji vozač, te putnici iza u vozilu, 14-godišnjak, 43-godišnjakinja i 47-godišnjak), dok je suvozač 28-godišnjak, koji je jedini koristio sigurnosni pojas, lakše ozlijeđen.

Policija upozorava da je nekorištenje sigurnosnog pojasa jedan od četiri ubojice u prometu na cestama i apelira na sve vozače i putnike da koriste sigurnosni pojas.

Dodajmo kako je ta autocesta od strane stručnjaka ocijenjena kao visokorizična, odnosno takvu ocjenu dobilo je više od trećine trase.

Naime, stručnjaci Fakulteta prometnih znanosti za HAK i Nacionalni program sigurnosti izradili su prije nekoliko  godina analizu autoceste A3. Pregledom 16 dionica između naplatnih postaja Zagreb istok i Lipovac zaključeno je kako je više od trećine trase visoko riskantno.
Analizom je zaključeno kako je 37.47 posto pregledane trase ocijenjeno samo dvjema zvjezdicama (visoka razina rizika), dok je minimalno prihvatljivom ocjenom od 3 zvjezdice (srednje visoka razina rizika) ocijenjeno 62.53 posto trase.