Na jesen kreće gradnja vrtića na Pujankama

0
U atriju Banovine danas je otvorena izložba urbanističko-arhitektonskih natječajnih radova za vrtić na splitskim Pujankama. Riječ je o trideset i tri projekta s kojima će se posjetitelji izložbe moći upoznati kroz naredni tjedan dana. Na otvaranju prigodna obraćanja imali su gradonačelnik Ivica Puljak i predsjednica DAS-a Daša Gazde,  o postupku odabira govorila je predsjednica Ocjenjivačkog suda Maja Furlan Zimmerman, dok je prvonagrađeni rad predstavio sam autor dr. Hrvoje Njirić, izvijestio je Grad Split.
– Ovo je prvi od četiri vrtića koje ćemo sagraditi do kraja ovog mandata, a razmišljamo i o tome da sagradimo vrtić u okviru bolnice i jedan u okviru Sveučilišta, ali to je na malo dulji rok.- kazao je gradonačelnik Ivica Puljak u svom uvodnom obraćanju podsjetivši da je sve ovo u okviru plana po kojem će sva djeca u Splitu imati mjesto u vrtiću i da će naš grad imati najbolji standard predškolskog obrazovanja u Hrvatskoj. Prvonagrađeno rješenje tima profesora Hrvoja Njirića mu se , kako je rekao osobno sviđa, jer je u skladu sa svim modernim politikama, ekološki osviješten, zeleni vrtić u kojem će se djeca jako lijepo osjećati.- Izgradnja vrtića na Pujankama  koji bi trebao imati četiri jasličke i četiri vrtićke grupe  trebala bi krenuti na jesen, a završetak radova očekuje se do sljedećeg ljeta. Tako bi trebalo biti i s vrtićem na Kili.- najavio je gradonačelnik Puljak.

Imamo jako puno različitih rješenja, nismo mogli ni zamislit kakvi sve vrtići mogu biti

Natječaj za vrtić na Pujankama, kako je kazala predsjednica DAS-a Daša Gazde,  izazvao je iznimno veliko zanimanje arhitektonske struke. Pristigla su 34 rada od kojih jedan izvan roka pa nije uzet u obzir.

– Dobili smo 33 rada, jako puno različitih rješenja i nismo mogli ni zamisliti kako sve vrtići mogu izgledati i zato je vrijednost ovog natječaja još veća. Vizionarski je čin Grada Splita da se uopće upusti u ovakav Natječaj i da to na koncu i ispune – rekla je Gazde.

Predsjednica ocjenjivačkog suda Maja Furlan Zimmerman rekla je kako nisu imali nimalo lak zadatak izabrati najbolje rješenje pa su tako nagrađena četiri rada.

– Svi radovi su bili iznimno kvalitetni. Riječ je o iznimno zahtjevnoj parceli koja ima pad prema sjeveru i oni koji su stručni znaju koliko je to težak zadatak. jednoglasno smo odlučili da autori ‘njiric+ arhitekti’ imaju najbolje rješenje. Siniša Bodrožić i Ivan Rališ osvojili su drugo mjesto, treće Porticus d.o.o. te četvrto mjesto Ante Katić i Ivana Krstinić. Još jednom čestitam svima koji su sudjelovali te Gradu Splitu koji je vrlo hrabro i smjelo ušao u proceduru natječaja te na ovaj način promišlja budućnost ovog grada – izjavila je Furlan Zimmerman.

Nagrađeni autor prof. Hrvoje Njirić čestitao je Gradu Splitu na inicijativi smatrajući da su pitanje odgoja i ustanova za djecu prijeko potrebni u svim sredinama.

– Split je odlučno krenuo s tim potezom. Sve su to dobri pokazatelji da se situacija u Splitu drastično mijenja nabolje, a meni je drago biti dijelom toga, ne samo kao arhitekt već i kao dugogodišnji profesor na fakultetu gdje je moja obaveza primjerom pokazivati da ono što učimo u školi se može primijeniti u praksi.

Uspjeli smo naći odgovor za jednu vrlo tešku parcelu koja gotovo nije dopustila da se na njoj napravi zgrada. Naše rješenje je pejzaž, topografija koja ima za ambiciju rješenje cijelog platoa Pujanki. Mislim da je uloga arhitekata u rješavanju javnog prostora i šire od okvira postavljenog zadatka. Naše rješenje nudi da se cijeli plato na Pujankama riješi na zadovoljstvo susjedstva i stanovnika tog kvarta – poručio je nagrađeni arhitekt Njirić.