Na Kninskoj tvrđavi održan svečani prijem ratnih zapovjednika

0
Foto: morh.hr

Na platou ispred Kninske tvrđave povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u utorak, 4. kolovoza 2020. održan je svečani prijem zapovjednika iz Domovinskog rata.

Predsjednik Republike Zoran  Milanović poručuje kako je 25 godina nakon velike pobjede Hrvatske vojske u Domovinskom ratu „vrijeme da se okupimo zajedno te da još jednom ponovimo koliko je velikih stvari učinila mala grupa dobrih ljudi učinila i postigla u Domovinskom ratu“.

„Hrvatski rat je bio pravedan rat, težak i krvav. Moja je čast 25 godina nakon rata da odlikujem hrvatske postrojbe iz Bosne i Hercegovine, to je naš dug časti. Sve ono što su si hrvatski vojnici postavili kao zadatke u teškom i neizvjesnom putu, nama je dalo određene vrijednosti koje danas neumorno moramo slijediti“, rekao je predsjednik Milanović.

General Ante Gotovina u svom obraćanju, čestitavši Dan pobjede i obljetnicu „Oluje“, istaknuo je kako nikada nije kasno za učiniti nešto dobro i pravedno.

„Svojom hrabrošću i nesebičnim zauzimanjem za domovinu, u ono za naš narod sudbonosno vrijeme, zajedništvom svih nas izgradili smo Hrvatsku vojsku spremnu i sposobnu obraniti se, okončati nametnuti rat i stvoriti pretpostavke za trajni mir“, poručuje Gotovina.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. Obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja promaknuo je i pohvalio 161 pripadnicu i pripadnika Hrvatske vojske. Također, u toj prigodi na temelju Ustava RH predsjednik Zoran Milanović donio je Odluku o dodjeli odlikovanja Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom za izniman doprinos stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga RH te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga RH, i to generalima Miljenku Crnjacu, Đuri Dečaku, Marijanu Marekoviću, Rahimu Ademiju, Luki Džanku, Nojku Marinoviću, Damiru Krstičeviću, Vinku Vrbancu i Anti Kotromanoviću.

U ime odlikovanih, na prijemu se nazočnima obratio general-pukovnik Đuro Dečak riječima: „U ime nas odlikovanih, zahvaljujem se što ste dali čast našim suborcima iz Bosne i Hercegovine koji su s nama od prvoga dana branili Republiku Hrvatsku. Nadam se da ovo neće biti naš zadnji susret i da ćete i dalje ostaviti otvorena vrata prema nama koji smo pokušali i uspjeli1995. godine ostvariti nezavisnost Republike Hrvatske“.

Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu predsjednik Milanović odlikovao je 1. gardijsku brigadu HVO-a Ante Bruno Bušić – Livno, 2. gardijsku brigadu HVO-a Mostar, 3. gardijsku brigadu HVO-a Jastrebovi – Vitez, 4. gardijsku brigadu HVO-a Sinovi Posavine i Specijalnu policiju MUP-a Hrvatske Republike Herceg Bosne.

U čin general-pukovnika promaknuti su general-bojnik Siniša Jurković, general bojnik Mate Pađen i generl-bojnik Boris Šerić. U čin general-bojnika promaknuti su brigadni general Ivica Kinder i brigadni general Boris Zdilar.

U čin brigadnog generala, promaknut je brigadir Ivan Raos koji priznaje kako mu je iznimna čast i ponos biti promaknut u čin generala upravo na 25. obljetnicu Oluje.

Svečanost na Kninskoj tvrđavi svojim nastupom uveličala je Klapa Ministarstva unutarnjih poslova Sv. Mihovil.