Na Peristilu otvoreno 64. Splitsko ljeto

0
Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Premijerom Verdijeve opere Nabucco, sinoć je na Peristilu svečano otvoreno 64. Splitsko ljeto tijekom kojega će do 14. kolovoza biti izvedeno  više od 50 kulturno-umjetničkih događaja.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara u svom govoru poručio je da Splitsko ljeto  daje najbolje od onog što kazališna umjetnost može ponuditi. Toj svečanosti estetike i ljepote se pridodaje glavni segment našeg identiteta – kulturna baština – jer umjetnost našeg Festivala srasta u svoj svojoj ljepoti s prostorima: trgovima, ulicama, kalama, pjacetama i dvorima – koji vibriraju ritmom duha mjesta, našeg drevnog, ali i živahnog Genius loci, rekao je gradonačelnik.

 Pun poniznosti i vjere u vas, upućujem jednu poruku koja je ujedno i poziv i molba.

Prošle godine sam rekao sam kako se naš grad jako promijenio i postavio sam pitanje jesmo li i mi spremni za promjenu, što činimo u toj bitci za „gradskost“ grada?

Ona se gradi, održava i njeguje, ali ne samo administrativnim putem ili odlukom politike nego prije svega željom, nastojanjem, brigom i trudom svih vas. U tim promjenama našeg Grada i društva u cjelini, kojima dominiraju fenomeni kao što su koncesija, plodouživanje,…, a sve u svrhu komercijalizacije svega pred nama, pa tako i baštine, ostajemo zatečeni, nespremni na odgovor. 

Držim da će za koji trenutak odgovor dati umjetnici, izvođači, kreativci. Ovi ljudi zbog kojih smo došli večeras i zbog kojih ćemo i dalje dolaziti. Odgovor daje umjetnost, ali i naša želja i odlučnost da umjetnosti damo prostora, da je podupremo nasuprot njenog suparnika. Ta potpora je počesto i odricanje od našeg komoda, običaja i navika, ali i profita i trke za rastom (prema gdje?). Svi se mi odričemo dosadašnjeg načina života zbog turizma, komercijaliziranja i drugih pojavnosti protiv kojih se ne možemo, ne trebamo i nećemo boriti, nego ćemo nasuprot tomu, nastojati naći mjeru, suodnos, ravnotežu i održivost. Održivost koju nazivam emancipiranom gradskosti postići ćemo samo ravnotežom između turizma od kojeg živimo i umjetnosti i kulture koju baštinimo.  

Borimo se protiv neambicioznosti, borimo se protiv malodušja, pobijedimo komod osrednjosti i budimo postojani, ponosni, ali i pitomi i ponizni. Ne brinite, uzvisit ćemo se s umjetnošću i baštinom. A visoko smo zbog našeg identiteta i karaktera koji ne iščezava.Uspjet ćemo uz hrabrost, odlučnost, vjeru i nadu. Prepoznajmo to uz Va’ pensiero… Prepoznajmo to u svakome bljesku ljepote i plemenitosti, sull’ ali dorate – na krilima zlatnim –  koju nam pružaju dostignuća umjetnosti, Splitskog ljeta, čijem početku se Splićani vesele po 64 put.“-poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Nazočnima se  obratila i  ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a 64. Splitsko ljeto otvorila je izaslanica predsjednice Republike,  Renata Margaretić Urlić.