Načelnik Gradaca odbio dopustiti prikupljanje potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije

0
Foto: pixabay.com

Načelnik Općine Gradac Matko Burić nije dozvolio inicijativi Istina o Istanbulskoj postavljanje štandova za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije koje od 13. do 27. svibnja provodi ta građanska inicijativa.

Općina Gradac se snažno zalaže za zaštitu žena od obiteljskog i bilo kojeg drugog nasilja. Stoga, svo dužno poštovanje, koristimo svoje ingirencijsko pravo da vam ne odobrimo postavljanje štanda na kome namjeravate skupljati potpise protiv zaštite slabijeg spola’, stoji u odluci načelnika Gradaca. Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj upitila nam je mail u kojem, između ostaloga, ponašanje načelnika zovu skandaloznim i nedopustiim ponašanjem te da načelnik ovakvim zabranjivanjem referenduma kao legalnog sredstva demokratskog izjašnjavanja volje građana, bez obzira slagao li se on osobno sa sadržajem referenduma ili ne, ide protiv temeljne slobode građana i protiv demokracije.
‘Svi će dobiti dopuštenje za skupljanje potpisa za bilo što. Ali ako se kosi s Ustavom, smatram da se ne može dobiti, što je ovdje slučaj,‘ rako nam je načelnik Burić. Odgovorio je i na navoda iz maila inicijative da je njegovo ponašanje skandalozno. ‘Ja mislim da je skandalozno i nedopustivo to što oni traže,‘ kaže Burić. Dodajmo kako smo kontaktirali i predstavnike inicijative no nitko nam se nije javljao.